Frankrijk geeft te veel schadevergoeding aan terreurverdachte

© ANP

Het Franse ministerie van Justitie heeft per ongeluk ongeveer 12.000 euro te veel schadevergoeding betaald aan een terreurverdachte. Dat meldt Het Nieuwsblad.

AD

De Franse rechter kende Farouk Ben Abbes (31) in maart 2014 bijna 19.000 euro schadevergoeding toe omdat hij in voorarrest had gezeten zonder dat daar een proces op volgde. Dat bedrag werd in hoger beroep teruggebracht tot 7.000 euro. Maar het ministerie was niet op de hoogte van die uitspraak en stortte het eerste bedrag op de bankrekening van Ben Abbes.,,Als hij te veel heeft gekregen, betaalt Farouk Ben Abbes dat terug," zegt zijn advocaat William Bourdon tegen Het Nieuwsblad.

BataclanDe naam van Ben Abbes komt voor in zowat alle grote Franse terrorismedossiers van de afgelopen tien jaar. Zo bekende hij in 2009 dat er toen al een aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan werd beraamd. Ben Abbes zat hiervoor in voorarrest van midden 2010 tot eind 2011. Hij was destijds al goed bevriend met Fabien Clain, een Franse Syriëstrijder die de opeisingsboodschap insprak nadat IS in datzelfde Bataclan eind vorig jaar een bloedbad had aangericht.BewijzenDoorslaggevende bewijzen zijn er echter nooit gevonden tegen Ben Abbes, waardoor hij nog steeds op vrije voeten is. De noodtoestand die uitgeroepen werd na de Parijse terreur, liet de Franse overheid toe om hem huisarrest te geven. En omdat het te gevaarlijk werd geacht dat hij in een stad verbleef waar het EK voetbal plaatsvond, moest hij in juni verhuizen van Toulouse naar het onooglijke Brienne-le-Château. Echt welkom was hij daar niet, want in juli werd er een geestelijk verwarde man opgepakt die in zijn rolstoel en met een geweer op zoek was naar de Belg.Ben Abbes werd in juni op een vliegtuig naar Tunesië gezet om hem uit te zetten. Terwijl het toestel al over de landingsbaan reed, bedachten de Fransen zich: ze hoopten hem nog te veroordelen voor een oude zaak van jihadpropaganda en arresteerden hem wederom.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee