'Ik ben tegelijk slachtoffer en potentiële terrorist'

© Nieuwsuur

© Facebook

thumbnail:
thumbnail:

Mohamed el Bachiri verloor zijn vrouw Loubna bij de aanslag in Maalbeek, maar in plaats van wraakgevoelens koestert hij liefde voor alle mensen die het goed menen. In een pakkend interview met de NOS blikt de man terug op die ene fatale dag en geeft hij zijn kijk op de samenleving. ,,In de ogen van anderen ben ik aan de ene kant slachtoffer. En aan de andere kant - omdat ik uit Molenbeek kom en Mohamed heet - een potentiële terrorist. Ik wil laten zien dat ze zich vergissen. Dat ik een man van vrede en liefde ben."

AD

,,Loubna had gehoord van de aanslagen in Zaventem", haalt Mohamed die vreselijke herinnering weer boven. ,,Ze belde haar moeder in Marokko, die rond die periode zou aankomen en ze wilde haar waarschuwen. Vervolgens heeft ze de metro genomen in Etterbeek en toen..." Het vervolg is helaas bekend.,,Ik was metrobestuurder, maar had die dag vrij. Een vriendin van haar kwam me wakker maken,rond 10 uur. Ze vroeg of ik iets had gehoord van Loubna. Ik snapte het niet en vroeg haar hoezo. Heb je niet gehoord wat er is gebeurd, antwoordde ze. Er was een explosie in Maalbeek. Ik pakte mijn telefoon en keek naar de Viber-verbinding van mijn vrouw. Ik zag dat er na 9.10 uur geen verbinding meer was. Toen wist ik het. Ik voelde het."LachOver de liefde van zijn leven kan Mohamed enkel maar lovende dingen vertellen. ,,Haar gezicht weerspiegelt wie ze was. Ze was een mooi mens. Gul, een liefhebbende moeder, een buitengewone vrouw. Altijd een lach op haar gezicht. Ze hield van iedereen. Wij waren gelukkige moslims, gelukkig om Belg te zijn, gelukkig met iedereen om ons heen."Ook de kinderen van Mohamed en Loubna hoorden het nieuws van de aanslagen op school. ,,Ik vertelde dat een slechterik een bom in de metro had gelegd en dat God mama heeft meegenomen naar de hemel om haar te beschermen."Of hij haat heeft tegenover de daders? ,,Wat heeft dat voor zin? Ik voel liever liefde voor de levenden, voor de anderen, voor mijn overleden vrouw en voor alle goede mensen. Ik voel liever liefde dan haat voor slechte mensen."Haat niet tolererenEr moeten dingen veranderen binnen onze religie. Religieuze ideeën moeten bijvoorbeeld aangepast en herzien worden. We mogen haat niet meer tolereren, dat moet worden verboden. We moeten theologen en imams aansporen om het vooral over liefde te hebben. Want dat is de kern, de basis.''Hij vervolgt: ,,Ook bepaalde humanistische waarden die goed verenigbaar zijn met de islam zijn belangrijk. Het menselijke leven is onaantastbaar. Daar kom je niet aan, dat is heilig. En ook de vrije wil en de vrijheid van gedachte. Accepteer dat iemand anders anders denkt dan jijzelf."Mohamed wil dat moslims geen afkeer hebben van het Westen. ,,Als ik het over liefde heb, heb ik het ook over liefde voor je land. Liefde voor het Westen. Je moet accepteren dat wij moslims zijn met een westerse cultuur. Natuurlijk mag je het ergens wel of niet mee eens zijn, dat recht heb je. Maar druk dat dan op een normale en beschaafde manier uit. Met mijn boodschap wil ik laten zien dat mensen zich vergissen. Je kunt Mohamed heten en uit Molenbeek komen en toch vredelievend zijn."Geen metroMohamed geeft aan veel steun te krijgen. ,,Dat is hartverwarmend. Maar soms word je door iedereen gesteund en voel je je nog alleen. Ik was graag metrobestuurder. Ik hield van mijn werk en van de sfeer die er hing. De metro bestaat nu niet meer voor mij. We nemen nu de auto. Voor mij heeft Brussel geen metro meer. Dat vind ik te moeilijk."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee