Maartje Paumen stopt bij Oranje, afscheid van een hockey-icoon

Print
Met Maartje Paumen stopt een icoon van de Nederlandse hockeysport. De Geleense maakte haar afscheid dinsdag bekend.

De erelijst van Paumen is lang, heel lang. Tweevoudig olympisch kampioen, drie keer wereldkampioen en dan vergeten we alle Champions Trophy's en Europese kampioenschappen voor het gemak nog even. Toch zal de hockeyster Paumen vooral herinnerd worden als het verbeten boegbeeld en de aanvoerster van Oranje. En vanwege die meedogenloze strafcorner natuurlijk.

Doelpunt
Haar laatste doelpunt op een eindtoernooi, maakte ze tijdens olympische finale in Rio. Het is Paumen ten voeten uit. Er staan wanneer het moet. Ook een van de redenen waarom de Geleense in 2011 Janneke Schopman opvolgt als aanvoerdster van oranje. Een schok voor het meisje dat zich voorheen typeerde als 'verlegen'. "Toen dacht ik wel: wow, shit, kan ik dat? En dan komt dat onzekere meisje ook om de hoek kijken: wil het team wel dat ik aanvoerder word?" zei de vrouw die twee keer tot beste speelster ter wereld werd gekroond onlangs in een interview met hockey.nl.

Winnen
Van dat verlegen en onzekere meisje is de laatste jaren weinig meer over. Paumen gaat voorop in de strijd en wordt vooral geroemd als een echte winnaar. "Bij alles wat ik doe, wil ik winnen. Dat zit gewoon in me", zegt ze er zelf over. Woorden waarin moeder Hettie zich herkent. "Winnen is verslavend, heeft Maart wel eens gezegd. Hoe vaker je wint, hoe gretiger je wordt om nóg meer te winnen."

Paumen laat zich daarbij door weinig tegenhouden. Al tijdens haar eerste grote finale met Oranje genoot ze - als jonkie van 19 - met volle teugen van de vijandige sfeer in het stadion, vertrouwde ze Trouw eens toe. "Het was in Rosario, 2004, tegen Duitsland. Het stadion zat vol met Argentijnen die boos op ons waren, omdat wij Argentinië uit de finale hadden gehouden. Toen ik thuis kwam, heb ik mijn ouders echt uren verteld over hoe mooi dat was en dat ik dit nog veel vaker wilde meemaken."

Stoppen
Maar eind vorig waren er daar voor het eerst twijfels. "Toen ze een keer hier was, zei ze voor het eerst: ik weet niet of ik er nog wel zin in heb”, vertelt moeder Hettie. "Samen met een mental coach en een team van trainers en motivators heeft ze zichzelf weer op de rit gekregen." Paumen zelf knokte nog één keer terug. Om te schitteren in Rio. Wat er daarna ging gebeuren, wist ze een paar maanden geleden nog niet. "Ik ben blij met de manier waarop we het laatste jaar bezig zijn. Maar Tokio 2020 is wel heel ver weg.”

Het bleek een voorbode van het nieuws dat dinsdag kwam. Paumen huilde in Rio nog tranen met tuiten na de verloren finale in de wetenschap dat het haar laatste kans was. Na maanden van twijfel, kondigt ze nu haar afscheid bij Oranje aan. Zonder die zo gewilde derde olympische titel. De hockeydames zullen op zoek moeten naar een nieuwe strafcornerspecialiste. Maar zeker ook naar een nieuwe leidster en aanvoerster. En Paumen zelf? Die heeft wel al de nodige ideeën voor de toekomst, bleek uit een interview met hockey.nl. "Ik heb veel mooie dromen. De grootste is een eigen koffie- en lunchtent. Ik denk dat de horecawereld bij mij past: ik ben graag onder de mensen, heb een passie voor gezond en lekker eten. En ik heb een enorme koffieverslaving."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →