Foutloze Dubbeldam grijpt naast medaille

© ANP/Robin Utrecht

Springruiter Jeroen Dubbeldam heeft vrijdag op de Olympische Spelen naast de medailles gegrepen.

ANP

De 43-jarige vlaggendrager bij de openingsceremonie liet met SFN Zenith weliswaar in beide rondes van de individuele wedstrijd alle balken liggen, maar Dubbeldam incasseerde wel een strafpunt vanwege tijdsoverschrijding. Hij klokte 68,02 seconden, terwijl de limiet is gesteld op precies 68 tellen.

Tranen,,Hij heeft me nooit in de steek gelaten en ook nu niet'', zei Dubbeldam kort na zijn tweede omloop. De grote kampioen, die in 2000 goud pakte met De Sjiem en de afgelopen jaren met Zenith de Europese- en wereldtitel veroverde, brak na afloop. Tranen biggelden over de wangen van Dubbeldam, die amper iets kon zeggen. ,,Alles klopte hier'', stamelde hij. ,,Dat is voor mij wel de bevestiging dat we op de weg hier naartoe alles goed hebben gedaan. Jammer dat dit de laatste keer was. Als Zenith er moest staan, dan stond hij er. En hij is nog zó fit.''

ScorebordDe 43-jarige Dubbeldam wilde in Rio de Janeiro een unieke trilogie compleet maken met zijn paard. Na het goud bij de Wereldruiterspelen van 2014 en de Europese titel van vorig jaar in Aken moest de olympische titel de kroon op het werk worden. Alles ging goed, twee rondes lang, tot Dubbeldam over de finish snelde en naar het scorebord keek. Daar stond 68,02 seconden, terwijl de limiet was gesteld op precies 68 tellen. ,,Dan zakt de grond onder je voeten weg'', zei Dubbeldam tussen de tranen door. ,,Dan weet je dat het voorbij is. Ik heb het ergens laten liggen, natuurlijk, anders was ik door geweest. Misschien ging ik iets te rustig naar de driesprong toe, wie zal het zeggen.''

PodiumDubbeldam, olympisch kampioen in 2000, wist na zijn rit al dat hij geen goud zou pakken. De Brit Nick Skelton (Big Star) was even daarvoor namelijk opnieuw zonder strafpunt gebleven. Toen daarna ook de Zwitserse titelverdediger Steve Guerdat (Nino des Buissonnets) en sjeik Ali al Thani uit Qatar (First Devision) op nul bleven staan, zakte Dubbeldam terug tot naast het podium.

Maikel van der Vleuten was al eerder kansloos voor een medaille. De 28-jarige ruiter maakte vrijdag ook tijdens de tweede omloop van de individuele wedstrijd een springfout met Verdi, die de tweede balk eraf tikte. De Brabander overschreed ook nog eens de tijdslimiet van 68 seconden en kwam daarmee uit op vijf strafpunten. Na twee omlopen staat Van der Vleuten op negen strafpunten, waarmee hij kansloos is voor de medailles.

SparenHarrie Smolders trok zich kort voor de beslissende omloop terug, omdat hij zijn paard Emerald wil sparen. Smolders had net als Van der Vleuten vier strafpunten opgelopen in de eerste ronde en achtte zich daarmee kansloos voor de medailles.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee