Val van Lange Lies en Lange Jan

Het is veertig jaar geleden dat Heerlen van een geluk bij een ongeluk kon spreken. Schoorsteen Lange Jan van de Oranje Nassaumijn I viel totaal verkeerd, maar er vielen géén doden.
Print

Lange Lies was enkele dagen eerder wél goed gevallen. René en Ruud de Jong uit Heerlen legden de val van Lange Lies en Lange Jan met hun Minolta’s vast. 

Hij is in 1937 gebouwd en was 135 meter hoog. Zij is van 1953 en was zelfs 155 meter hoog. Zomer 1976 worden de Heerlense landmarks Lange Jan en Lange Lies door dynamiet geveld. Als je in dit verband van een gevallen vrouw kunt spreken, is Lies een goed gevallen vrouw. 

Op 16 augustus valt Lies namelijk zoals berekend. Vijf dagen later valt Jan totaal verkeerd. De schade die hij aanricht is behoorlijk. René de Jong fotografeert de val van Lies vanaf het dak van het toenmalige De Weverziekenhuis, waar hij dan werkt. Broer René kruipt op het dak van het ouderlijk huis aan de Koningstraat. Zonder het van elkaar te weten fotograferen de broers de val van Lies. De val van Jan fotografeert René vanaf het thuisdak. Maar als hij ziet dat Jan de verkeerde kant uit valt, spoedt René zich ‘met kloppend hart’ naar de onheilsplek om de aangerichte schade en de ontreddering vast te leggen. Hij niet alleen, vriend Wim Lindeboom fotografeert er zijn lief Renate (met hoofddoek) te midden van honderden kijklustigen.