OLS: grote operatie voor een klein dorp

Het zondag gehouden Bondsschuttersfeest in Merkelbeek is de generale repetitie voor het Oud Limburgs Schuttersfeest. Dat mag schutterij St. Johannes-St. Clemens volgend jaar organiseren na het winnen van het OLS dit jaar. Die generale werd geplaagd door de wind, waardoor de schietwedstrijden enkele uren moesten worden uitgesteld. Bij wind harder dan windkracht drie mag niet geschoten worden. Uiteindelijk won schutterij St. Sebastianus het Bondsschuttersfeest.
Print

De organisatie is van het OLS is een mega-operatie, waarvoor Merkelbeek alle zeilen bijzet en de hulp inroept van verenigingen uit omliggende plaatsen. Bij het Oud Limburgs Schuttersfeest zijn 1500 vrijwilligers nodig, tegenover honderd bij het bondsfeest. Daar treden 18 schutterijen in de ring, bij het OLS zijn dat er rond de 160. Het feestterrein meet zondag nu vijf hectare, terwijl voor het OLS 20 tot 25 hectare nodig is. 

De boer van wie het terrein is wordt gecompenseerd voor de schade en omzetverlies. Hij moet bij de beplanting van het terrein rekening houden met de komst van de schutters.

Voor het OLS van volgend jaar ligt al een draaiboek klaar, mede gebaseerd op ervaringen uit eerder gehouden schuttersfeesten, zegt organisatievoorzitter Luc Dohmen. Zo blijkt cruciaal dat het werk goed verdeeld wordt en vrijwilligers taken krijgen die ze aankunnen.

Verder is goede PR belangrijk. Niet alleen via de traditionele media, maar ook via de sociale. „De schutterswereld is traditioneel, de ouderen missen vaak berichten van Facebook. Daarom is het goed dat we vrijwilligers zoeken die daarin thuis zijn, en anderen stimuleren die middelen ook in te zetten.” Dohmen vertrouwt erop dat zich genoeg vrijwilligers melden voor het OLS. „Er melden zich veel mensen spontaan aan, Ook die al jaren weg zijn uit het dorp: op mij kun je rekenen.”

De volledige uitslagen van het Bondsschuttersfeest verschijnen dinsdag op http://schuttersbond.nl