Ahmed (13) redt ziek broertje met helse oversteek

© Twitter

De 13-jarige Ahmed Mahmoud vaart in een gammel bootje van Eypte naar Italië. Hulp halen voor zijn broertje dat lijdt aan een zeldzame bloedziekte, waarvan de behandeling te duur zou zijn. Nu is Eqypte boos, want dat zou de kosten zeker hebben vergoed.

AD

Daar staat hij. Midden tussen de bootvluchtelingen op het Italiaanse eiland Lampedusa. De slungelige tiener heeft een plastic tas bij zich met daarin het medische dossier van zijn broertje Farid. Die lijdt aan een zeldzame bloedziekte.Ahmed Mahmoud vertelt de politieagenten dat hij naar Europa is gereisd om te werken. Het geld dat hij verdient, wil hij gebruiken om de 7-jarige Farid beter te maken.Farid heeft trombocytopenie, een tekort aan bloedplaatjes. Dat kan leiden tot abnormale bloeduitstortingen of bloedingen. De behandeling kost in Egypte omgerekend 5.000 euro. Zoveel geld heeft het gezin Mahmoud niet. De ouders zijn al blij als ze 300 euro per jaar verdienen.

Hoop op EuropaDus vestigt Ahmed zijn hoop op Europa. Hij verstopt zich in een veewagen en reist vanuit zijn dorp in de Nijldelta, naar de havenstad Alexandrië. Via een mensensmokkelaar komt hij terecht in een gammel bootje richting Italië. De tocht is levensgevaarlijk. Alleen al dit jaar zijn 3.000 mensen die de oversteek maakten verdronken in de Middellandse Zee. ,,Er was geen eten aan boord. We kregen elk per dag maar één slokje water'', zegt Ahmed in de krant Corriere della Sera. ,,Ik dacht dat ik het niet zou overleven.''Verzwakt arriveert de Egyptische tiener op Lampedusa. De politieagente Maria Volpe brengt hem naar het Italiaanse vasteland. ,,Dit is een nieuw hoofdstuk in een reeks schrijnende verhalen'', zegt ze op de televisie. ,,Deze jongen is nog maar 13 jaar oud maar bereid om zijn leven te riskeren voor zijn broertje.''Het verhaal verspreidt zich als een lopend vuurtje door Italië. Van alle kanten krijgt de familie Mahmoud hulp aangeboden. Na het bestuderen van de bloedtests en documenten over doktersbezoeken en medicijngebruik, biedt een ziekenhuis in Florence aan om Farid te behandelen. Premier Matteo Renzi zegt dat Italië de reis van het kind en zijn familie betaalt.

VerontwaardigdEgypte is verontwaardigd. Volgens minister van Volksgezondheid Emad is er helemaal niks mis met de gezondheidszorg in zijn land. ,,De staat zou de behandeling hebben betaald als het gezin daarom had gevraagd. Maar dat is niet gebeurd.''Farid hoeft niet meer te vrezen voor zijn leven. Dankzij zijn broertje Ahmed. ,,Ik droom ervan om hem te zien spelen'', zegt hij. ,,Ik wil met hem voetballen zonder dat ik bang hoef te zijn dat hij zichzelf bezeert of flauwvalt.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee