ANALYSE: veel vragen in zaak-Ross

© ANP

De zaak rond natuurgenezer Klaus Ross roept oneindig veel vragen op. Terwijl de autoriteiten zwijgen, circuleren steeds meer verhalen over de kliniek vlakbij Venlo.

Bram van der Heijden

Klaus Ross is in diverse media betiteld als ‘horrorarts’. Toch spreken meerdere nabestaanden van voormalige cliënten over ‘een meelevende man die wist wat hij deed’.

Belangrijkste vraag: heeft Ross vanaf eind 2014 met zijn alternatieve behandelmethodes tegen kanker systematisch mensenlevens in gevaar gebracht? Of is slechts één keer iets misgegaan bij het samenstellen van een infuus met glucoseblokkers (3- BP)? Feit is dat drie van zijn cliënten onlangs overleden nadat ze zo’n infuus kregen.

Inmiddels is de hele zaak een rollende sneeuwbal geworden die niet meer is te stoppen. Afgelopen weekeinde domineerde het verhaal van Ross’ voormalige compagnon André Hartel, die in De Telegraaf zijn vermoedens uitsprak dat Ross geld wilde besparen door in plaats van geprepareerde infusen zelf 3-BP infusen te maken. Hij zou de grondstoüen daarvoor in de VS hebben gekocht. Mogelijk kregen de overleden patiënten een overdosis, is de suggestie van Hartel, die na onenigheid met Ross in 2015 zijn eigen weg ging. Hartel wilde gisteren geen vragen beantwoorden, maar bevestigde wel zijn relaas in het dagblad.

Waar de autoriteiten zwijgen, circuleren in de media steeds meer verhalen. Zo verklaarde bij de NOS een ex-patiënt, die nog zegt te geloven in Ross, te zijn behandeld met lamsbloed. En de weduwe van een patiënt die op advies van de huisarts afzag van behandeling, repte erover dat een deel van de rekening zwart mocht worden betaald. De Duitse justitie, bijgestaan door het OM in Nederland, worstelt met de zaak. Naar de buitenwacht toe betrachten de Duitse autoriteiten opperste stilte.

Alleen de verdenking tegen Ross - dood door schuld en/of zware mishandeling - is wereldkundig gemaakt. Inmiddels zit ook de Duitse politiek met deze zaak in de maag. De minister van Volksgezondheid in Noordrijn-Westfalen wil de richtlijnen voor alternatieve genezers aanscherpen. Het feit dat justitie de zaken van 63 Nederlandse en 6 Belgische overleden cliënten van Ross nader bekijkt en eventueel zelfs forensisch onderzoek wil doen op de stoffelijke overschotten, illustreert dat er in deze zaak vooralsnog veel meer vragen zijn dan antwoorden.

Heeft u ervaringen met het Klaus Ross Center in Bracht en wilt u uw verhaal kwijt? Mail dan naar bram.vanderheijden@mgl.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee