Toots Thielemans (94) overleden

Toots Thielemans

Toots Thielemans© ANP

Jazzmuzikant en -componist Toots Thielemans is maandagochtend op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn manager Veerle Van de Poel. Toots Thielemans overleed in het ziekenhuis, waar hij verzorgd werd na een val vorige maand. "Toots is deze ochtend in het ziekenhuis in zijn slaap overleden", zegt Van de Poel.

Joris Peeters

"Toots Tielemans lag sinds vorige maand in het ziekenhuis, nadat hij ten val was gekomen, maar het is niet zo dat er complicaties waren opgetreden. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op. Zijn familie waakte bij zijn bed."Wellicht wordt later op de dag een rouwregister geopend in zijn woonplaats Terhulpen.

MondharmonicaToots Thielemans werd als Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans geboren op 29 april 1922 in de Brusselse volkswijk Marollen. Later kreeg hij de bijnaam Toots, met een verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Camarata. Hij begon als accordeonspeler en gitarist, maar brak door als mondharmonicaspeler. Thielemans begon in de jaren 30 mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, om - als astmapatiënt - controle over zijn ademhaling te krijgen. JazzklassiekerToots speelde met de groten der aarde, als Ella Fitzgerald, Natalie Cole, Billy Joel, Paul Simon, Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker, Jaco Pastorius en Benny Goodman. Uiteindelijk wilde iedereen vooral met hém spelen. Zijn compositie Bluesette is een jazzklassieker geworden. Daarnaast maakte hij onder meer de muziek voor de film Turks Fruit en de muzikale intro van de tv-serie Baantjer. Ook was hij te horen op de theme song van Sesamstraat. In maart 2014 beëindigde hij zijn carrière op doktersadvies. Hij had niet genoeg energie meer. Zijn optreden op het Antwerpse Jazz Middelheim was een jaarlijkse klassieker. In 2014 was hij daar ook voor het laatst te zien op het podium.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee