België treurt om Toots Thielemans

© ANP

In België wordt gerouwd om de overleden jazzmuzikant en componist Toots Thielemans. De in Brussel geboren mondharmonicaspeler overleed maandag op 94-jarige leeftijd in een Belgisch ziekenhuis.

ANP

De Belgische premier Charles Michel ‏bracht ,,hulde aan een groot artiest en een warme persoonlijkheid’’. ,,Rust zacht Toots. Sterkte voor familie en vrienden.’’

Minister van Justitie Koen Geens: ,,De grootste jazzmuzikant van ons land ooit, een groots mens, die wel eeuwig leek, wordt nu ook écht legende.’’ Vicepremier Kris Peeters: ,,Het grote jazzorkest in the sky is nu compleet. Zijn leven was tijdelijk, zijn muziek voor de eeuwigheid. Rust in vrede.'' De internationaal vermaarde Thielemans beëindigde zijn muzikale loopbaan in 2014. Zijn lichaam was op, aldus zijn manager.

Profiel Toots Thielemans:

Geboren: 29 april 1922 in BrusselGestorven: 22 augustus 2016Naam: Geboren als Jean Baptiste Thielemans. Hij kreeg de bijnaam Toots als verwijzing naar de muzikanten Toots Mondelle en Toots Camarata.Carrière: Begon in de jaren 30 mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, omdat hij last had van astma. Speelde uiteindelijk met de groten der aarde, als Ella Fitzgerald, Billy Joel, Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker en Benny Goodman.Tunes: Hij maakte de tunes van tv-programma's als Sesamstraat en Baantjer en de soundtracks voor verschillende films, waaronder Turks Fruit.Onderscheidingen: Behalve muziekonderscheidingen: twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel, zowel Franstalig als Nederlands. Van de Belgische koning Albert ll kreeg Toots in 2001 de adellijke titel baron.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee