Londen isoleert extremistische gevangenen

© AD

Groot-Brittannië gaat islamitische extremisten in gevangenissen isoleren. Overheidsinstanties maakten vandaag bekend dat voorkomen moet worden dat andere gevangenen radicaliseren. Daarom worden de extremisten op een afdeling met meer beveiliging geplaatst.

AD

De Britse minister van Justitie, Liz Truss, zegt dat er al veel maatregelen zijn genomen om de verspreiding van de radicale ideologie te voorkomen. Zo worden gevangenismedewerkers getraind om in te grijpen zodra ze zien dat er door extremisten op gevangenen ingepraat wordt. ,,Maar een klein aantal staatsgevaarlijke gevangenen moet apart gezet worden", aldus de minister.Volgens onderzoek van de Britse overheid proberen extremisten op een 'agressieve' manier medegevangenen te overtuigen van de islam. Daarnaast zouden gevangenis-imams regelmatig worden bedreigd door radicalen. In Engeland en Wales zaten aan het eind van juni 12.633 moslims in de gevangenis. Een decennium eerder waren dat er nog 8.243.Choudary

De overheid komt met het beleid vlak voordat de straf bekend wordt gemaakt van de meest beruchte islamitische prediker, Anjem Choudary. Hij zou sinds 2001 minstens 15 keer zijn gelinkt aan pogingen tot terroristische aanslagen. Ook heeft hij connecties met honderden jonge Britse mosllims die het land hebben verlaten om te vechten voor ISIS.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee