Spaanse Pluim helpt ons aan hittegolf

© ANP

Hou vol. Vandaag is het nog niet echt zichtbaar, maar vanaf dinsdag wordt het volop zomer. Dat hebben we allemaal te danken aan de Spaanse Pluim, een term die door meteorologen wordt gebruikt om een specifiek stromingspatroon in het zomerseizoen aan te duiden.

AD

Of het tot een landelijke hittegolf komt, is nog even de vraag, onmogelijk is het echter niet. In de nacht van maandag op dinsdag blijft het overal droog. ,,Vanaf dinsdag hebben we volop zomerweer met zon en hoge temperaturen. Het is eerst boven de 25 graden, woensdag en donderdag worden er tropische waarden gehaald van 30 graden tot lokaal zelfs 34 graden", zo luiden de veelbelovende woorden van weervrouw Diana Woei. HittegolfEr is zelfs kans op een nieuwe regionale hittegolf in het zuiden en oosten van het land. ,,Of het tot een landelijke hittegolf komt, is nog even de vraag, onmogelijk is het echter niet", aldus de meteorologen van Weerplaza. Voor een landelijke hittegolf moeten er in De Bilt minstens 5 aaneengesloten zomerse dagen worden gemeten (25 graden of meer), waarvan 3 graden met 30 graden of meer. ,,Een tweetal tropische dagen zit er wel in, maar een derde lijkt niet te gaan lukken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee