'Varkenskoppen effectief om vluchtelingen af te schrikken'

© ANP

Varkenskoppen op de prikkeldraadhekken langs de Hongaarse grens zouden een effectief middel zijn om migranten af te schrikken. Die suggestie van de Hongaarse Europarlementariër Gyorgy Schöpflin heeft de toorn van mensenrechtenactivisten en twitteraars gewekt.

ANP

Hij reageerde op een mediadirecteur van Human Rights Watch die had getwitterd dat de huidige 'mensenverschrikkers' op de grenshekken - gezichten gemaakt van suikerbiet - vluchtelingen niet tegenhouden. Schöpflin was het daar mee eens. ,,Varkenskoppen zijn een effectiever afschrikkingsmiddel'', twitterde hij.

GevoeligIn een toelichting zei de Hongaar dat het geen voorstel was, maar een ,,gedachte-experiment''. Een spijtbetuiging komt er niet. ,,Het is antropologisch intrigerend om te zien hoe gevoelig dit onderwerp ligt.'' Schöpflin, lid van de conservatieve Fidesz-partij van premier Viktor Orban, maakt in het Europees Parlement deel uit van de Europese Volkspartij, evenals het CDA. Hongarije houdt op 2 oktober een referendum over de EU-verplichting om vluchtelingen op te nemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee