Petermann over vonnis: niet zuur en niet zoet

© ANP

Het Heerlense raadslid Christian Petermann reageert op de 500 euro boete (waarvan de helft voorwaardelijk) die de rechtbank oplegde naar aanleiding van zijn omstreden tweet. Daarin vergeleek hij een officier van justitie met een kampbewaakster. De rechter gaat niet mee met de taakstraf die het OM eiste.

Marcel de Veen

Hoe voel u zich na deze uitspraak?Christian Petermann: “De druiven zijn niet zuur en niet zoet. Niet zoet, omdat ik veroordeeld ben voor die tweet. En niet zuur, omdat ik vrijgesproken ben van de beschuldiging aan het adres van de officier van justitie. Ik zou hebben gezegd dat hetgeen wat zij heeft gedaan 27 keer erger is dan de praktijken van de nazi-kampbewaakster destijds. Dat heb ik echter nooit beweerd.”

Daarmee is ook de taakstraf vervallen. Hoe kijkt u daar tegenaan?“Met tevredenheid. De rechtbank acht dat van die 27 keer niet bewezen. En dat heb ik ook nooit op deze manier gezegd. ”

Legt u zich neer bij het vonnis?“Dat bekijken we later deze week. Dan ontvangen we een toelichting op het vonnis en maken we bekend of we al dan niet in hoger beroep gaan.”

Wat zal daarbij de doorslag geven?“We blijven er bij dat de vrijheid van meningsuiting moet prevaleren en dat in het maatschappelijk debat veel mag. De kampbeul-tweet is weliswaar ongelukkig, maar het is nooit bedoeld om de betrokken officier opzettelijk te beledigen.”

Hoe kijkt u op de zaak terug?“Ik zal in de toekomst nooit meer een dergelijke vergelijking maken.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee