'Pensioen terug naar 65 jaar en voor invoering zelfmoordpil'

© ANP

50Plus wil dat er niet langer wordt 'gesold' met senioren en dat deze kwetsbare groep afgepakte rechten terugkrijgt. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma, waarmee de ouderenpartij maandagmiddag als eerste kwam.

Edwin van der Aa/AD

Zo moet de pensioengerechtigde leeftijd terug naar 65 jaar, dient de koopkracht van senioren te worden hersteld en mag er niet langer worden gekort op de oudedagsvoorziening. Ook moeten ouderen weer volop (thuis)zorg kunnen krijgen. Moeras,,Je kunt niet alle 50-plussers over één kam scheren, maar een grote groep is de afgelopen jaren het moeras in geduwd", zegt lijsttrekker Henk Krol. ,,En dan komt de politiek nu richting de verkiezingen met een reddingsvest! Schandalig."

Het programma van 50Plus bestaat verder uit een fiscaal 'werkgelegenheidsoffensief' voor 45-plussers. De partij wenst ook dat mensen belastingvrij aan hun kinderen kunnen schenken en eist een basiszorgverzekering met laag eigen risico. Als het gaat om vreemdelingen is 50Plus ineens een stuk rechtser: Nederland levert alleen voor echte noodgevallen verhoudingsgewijs een bijdrage, de grenzen worden beter bewaakt en nieuwkomers krijgen pas na tien jaar een paspoort. ZelfmoordpilIn de kleine lettertjes staan nóg een paar interessante punten. Zo is de partij van Krol vóór de invoering van een zelfmoordpil, wordt kernenergie afgeschaft en moeten mantelzorgers gratis kunnen parkeren als ze een oudere gaan helpen. Over het verkiezingsprogramma van 50Plus is meegedacht door opvallende mensen: Sjuul Paradijs (oud-hoofdredacteur van de Telegraaf), Willem Vermeend (voormalig PvdA-bewindspersoon) en Klaas Wilting (oud-woordvoerder politie). SubsidiefraudeDe terugkeer van Henk Krol als lijsttrekker is niet onomstreden. Eerder werd aangifte tegen hem gedaan vanwege vermeende subsidiefraude, maar onderzoek door het Openbaar Ministerie leverde geen verdenking op en is daarom gestaakt. Krol zegt daar zelf over: ,,Ik ben uitgebreid onderzocht en ze hebben helemaal niets gevonden. Mag ik dan alstublieft met opgeheven hoofd doorgaan? Ik ben 66 jaar, maar heb er nog hartstikke veel zin in en pas prima bij de doelgroep."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee