'Pot pindakaas wordt flink duurder'

© Thinkstock

Grote Chinese vraag en een slechte Argentijnse oogst duwen de prijs van pinda's omhoog. Consumenten moeten niet vreemd opkijken als hun favoriete pot pindakaas straks maar liefst 30 procent duurder is dan voorheen.

Judie Jaspers/AD

Michiel Vos, eigenaar van de onlangs geopende Pindakaaswinkel in Amsterdam, ziet zichzelf genoodzaakt om de prijs per pot aanzienlijk te verhogen. ,,Liever doe ik het niet, want we zijn net open, maar waarschijnlijk zullen onze potten zo'n 25 tot 30% duurder worden komend jaar'', aldus Vos.Verreweg de meeste pinda's die we in Nederland gebruiken voor pindakaas komt uit Argentinië. De grondnoten zijn al een tijdje een stuk duurder, merkt Vos. ,,Dat heeft te maken met slechte weersomstandigheden. Er is veel regen gevallen in Argentinië, waardoor het lastig is om de grondnoten te oogsten.'' De pinda's zitten langer in de grond dan normaal en pinda's zijn schimmelgevoelig. Er worden dus minder pinda's geoogst die geschikt zijn voor consumptie, waardoor de prijs omhoog gaat.

UnileverPindakaas is met name populair als broodbeleg in de Verenigde Staten, Canada, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, maar ook Nederland is een grote speler op de internationale pindamarkt.Unilever, het moederbedrijf van pindakaasgigant Calvé, geeft aan de stijging van de pindaprijzen op de voet te volgen. ,,Stijgende prijzen van grondstoffen hebben niet meteen invloed op de prijzen in de winkel, maar op termijn kan een stijging in de inkoopprijs van pinda's vanzelfsprekend leiden tot een hogere adviesprijs van de pindakaas'', laat het bedrijf in een verklaring weten.

Vos maakt zich vooralsnog geen ernstige zorgen. ,,Omdat de pinda een jaargewas is, kan het volgend jaar weer helemaal anders zijn.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee