1800 drugsdoden na 'war on drugs'

Buurtbewoners staan achter een politielint te kijken naar politieonderzoek.

Buurtbewoners staan achter een politielint te kijken naar politieonderzoek.© AFP

In twee maanden tijd zijn op de Filipijnen meer dan 1800 doden gevallen als gevolg van president Rodrigo Dutertes 'war on drugs'.

ANP

De nieuwe president, die sinds 30 juni de baas is in het land, beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne al dat hij het drugsprobleem aan zou pakken. Hij riep burgers op drugsdealers dood te schieten als die zich verzetten tegen hun arrestatie.

DrugshandelaarVan de doden waren er 712 drugshandelaar. Bij de andere overledenen gaat het om ,,drugsgerelateerde incidenten'', zo zegt de baas van de nationale politie.De cijfers komen een dag nadat president Duterte had gedreigd uit de Verenigde Naties te stappen. Hij zou samen met China en andere landen een nieuwe organisatie willen vormen. Duterte reageerde op de oproep van de VN een einde te maken aan het bloedige optreden tegen drugscriminaliteit in het Zuidoost-Aziatische land.OnderzoekOndertussen zijn enkele Filipijnse senatoren een onderzoek gestart naar het hoge aantal doden. Gevreesd wordt dat er door de 'vrijbrief om te moorden' nu ook misdrijven worden gepleegd die niet drugsgerelateerd zijn, waarbij de daders zich onschendbaar achten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee