Een hernia voor Landgraaf

© Wiel Beijer

© Wiel Beijer

© Wiel Beijer

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Maandagavond was de derde etappe van de avondwandelvierdaagse over het tracé van de Buitenring Parkstad in aanleg. Onder deskundige leiding wandelen 75 wandelaars in vier etappes over het hele tracé van de 26 kilometer lange twee keer tweebaansweg. Vandaag: Van de Toeristenweg in Brunssum naar de Mensheggerweg bij station Hopel.

Wiel Beijer

Landgraaf is zijn ruggengraat kwijt. Dankzij de Buitenring Parkstad. En in ruil daarvoor bezorgt de ringweg Landgraaf een hernia. Dat zijn de woorden van omgevingsmanager Mat Snijders van het projectbureau Buitenring Parkstad. Hij leidt groep één van de wandelaars.

Natuurlijk bezorgt de ringweg Landgraaf geen ondraaglijke pijnen aan de onderrug. Nee, het gaat om een kleine knik in de Hoogstraat, die nodig is om de doorstroming van het verkeer komende van of rijdend naar de Buitenring te garanderen. Dat is de hernia en daardoor gaat de snelheid er op de Hoogstraat een beetje uit en die Hoogstraat noemt Landgraaf zijn verkeersruggengraat. Vandaar.

GasWe wandelen de derde etappe. Gestart zijn we bij het enorme hondenbotklaverblad – een oostrotonde en een westrotonde – bij Abdissenbosch. Vandaar wandelen over het oude vertrouwde tracé – deels over nieuw asfalt, deels door de modder, deels over oud asfalt – van de N299 Brunssum-Kerkrade. Plots ruiken wandelaars gas. Een lek? Gevaar? 112 bellen? Geen paniek, zegt onze meewandelende reisleider, het gas komt uit de oude gasleidingen die langs de berm liggen. Uit de grond gehaald omdat de hogedrukgasleiding moet worden verlegd. Maar de gas geur is wel behoorlijk indringend.

HorizonvervuilingVerder langs nieuwe kunstwerken in aanbouw en over bestaande kunstwerken. Die laatste groep viaducten hoeft niet gesloopt te worden. Ze zijn breed genoeg voor de nieuwe ringweg. Voorbij Nieuwenhagen/Waubach krijgen we een vergezicht voorgeschoteld dat we voorheen op de N299 vanuit de auto voorbij zagen flitsen. Wandelend kunnen we er echt van genieten, kijken we ver Duitsland in met zijn oude mijnsteenbergen en er omheen de nieuwe energie geproduceerd door honderden windmolens en zonnepanelen. “Horizonvervuiling”, zegt een wandelaar. “Maar wel schone energie”, zegt een ander. Maar achter die schone energie stijgen enorme witte rookpluimen op uit schoorstenen van de bruinkoolcentrales. Niet echt schoon.

MaanlandschapDan trakteert Mat Snijders zijn groep op een klein uitstapje iets weg van het tracé. We klimmen door modder en zand naar een uitkijkpunt waar we bij een ondergaande augustuszon een prachtig uitzicht hebben op de groeve Charlemagne ook Lauragroeve geheten. Hier wordt nog steenkool gewonnen uit oude mijnsteen. Een prachtig maanlandschap aan onze voeten.

Dan bereiken we bij het spoorwegviaduct bij station Hopel, het viaduct dat op Hemelvaartsdag in 100 treinvrije uren moest worden gebouwd. En het lukte onder aanmoediging van tot wel tweehonderd Buitenringsupporters op een speciaal gebouwde tribune. Wij gaan nog even van een vergezicht over de ringweg-in-aanleg genieten vanaf het uitkijkpunt. Dan zit de derde etappe van zes kilometer er op. Woensdag volgt de vierde en laatste etappe over Kerkraads grondgebied naar Avantis in Heerlen. Dat wordt afzien. Het wordt namelijk dertig graden en meer. “Wrijf jullie in met zonnebrand en neem vooral water mee”, zegt Mat Snijders.

Het verslag van de vierde etappe van de avondwandelvierdaagse op de Buitenring Parkstad staat woensdagavond op deze plek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee