Die kindjes, die komen wel

© Harry Heuts

2735 studenten kwamen gisteren naar de Inkom, de Maastrichtse introductieweek. Een recordaantal. Goed nieuws voor de verenigingen, die deze week actief ‘kindjes’ werven. Of gooit het leenstelsel roet in het eten?

Merel Visscher

Een vette stempel in de hals. En nog eentje omdat het zo leuk staat. Zo, de verslaggeefster is meteen ontgroend op deze eerste dag van de Inkom. Je kunt er als eerstejaarsstudent gewoon - letterlijk - niet omheen als je naar het registratiebureau loopt: met open armen staan de studentenverenigingen en disputen klaar om je op te vangen en alle charmes worden in de strijd gegooid. En als dat niet helpt, zijn er altijd nog megafoons. De leden van Onafhankelijk Heerendispuut Silenus staan heel strategisch opgesteld op de straathoek voor café Tribunal, met stempels, blikjes bier en megafoon. Hun slogan: ‘Dik geworden door vet te blijven’.

Elke student die langsloopt, wordt uitbundig - en luidruchtig - begroet. Maar de nieuwe lichting studenten heeft het niet zo makkelijk. Door het vorig jaar ingevoerde leenstelsel voor de studiefinanciering is het beter om niet al te lang student te blijven. Betekent dit het einde van de feestvierende student? „Leuk dat u het vraagt”, zegt dispuutslid Jerome Gilissen (21) van Silenus bijdehand. Dan, wat serieuzer: „Ik merk wel dat het dispuut een luxeproduct is geworden, nu je veel moet lenen voor een studie en er ook nog eens bij moet werken om alle bijkomende kosten te kunnen betalen. Tenzij je een rijke pappa of mamma hebt.”

Vrienden

Silenus is een hechte vriendenkring van 25 man. Vorig jaar was nog niets te merken van een terugloop in het aantal leden. Of dat dit jaar ook weer zo is, kunnen ze pas aan het eind van de introductieweek zeggen, vertelt de tweedejaars econometrie-student. Ze gaan ervan uit dat ze ieder jaar vijf nieuwe leden werven. Als dat er te weinig worden, sterft een dispuut letterlijk uit. Dus moeten de leden van Silenus zich helemaal geven deze week. Ze hebben voor het werven ook een troef, vertelt Jerome. „Wij zijn superslim, wij geven bier aan die Inkomkindjes. Zet daar maar copyright bij.”

Heeft Jerome dan zelf een rijke pappa en mamma, dat hij zich dit dispuutsleven kan veroorloven? Dat niet. Het dispuut gaat om veel meer dan bier drinken, vertelt hij. Studeren staat op nummer één, want als je niet meer studeert kan je ook niet in het dispuut blijven. „We letten wel op elkaar. Zet dat er maar bij: we investeren in elkaar.” Veel Sjengen - en Jerome kan het weten, want hij komt uit Maastricht - hebben het niet zo op die studenten. Denken dat ze alleen maar zuipen. „Maar zij zien niet dat we de volgende dag weer in de collegezalen zitten, bijbaantjes hebben, en allerlei dingen regelen binnen het dispuut.”

Ontgroening

Er komen nogal wat verplichtingen bij kijken als je lid wilt worden van een studentenvereniging of dispuut, al verschilt dit wel per club. Het begint al met de ontgroening. Als je aansluit bij een studentenverenigingen als Circumflex, moet je al rekening houden met twee weken ontgroening, een week extern, een week intern. Bij sommige disputen van die verenigingen hebben ze weer hun eigen ontgroening, wat voor sommige nieuwkomers een dubbele ontgroening betekent. Best pittig, als je net met een nieuwe studie bent begonnen.

Bij studentenvereniging Tragos houden ze er wel rekening mee, vertellen twee flyerende leden, die niet met hun naam in de krant willen. De studie moet niet lijden onder het ontgroenen. Bij Tragos hebben ze trouwens het afgelopen jaar nog weinig gemerkt van het nieuwe leenstelsel, wat ledenaantal betreft. Maar het is wel zo, vertellen de studentes, dat mensen minder lang blijven hangen bij de wekelijkse kroegavonden. Een ochtendcollege laten schieten is namelijk geen optie. Het hangt er volgens hen ook vanaf wat voor type student je bent, „Als je veel discipline hebt en goed kunt plannen, lukt het wel om je in te zetten voor een studentenvereniging. Maar sommige mensen hebben nu eenmaal meer moeite met studeren.”

Speciaalbiertje

Het is niet alleen een kwestie van tijd, maar ook van geld. Ook al heeft vrijwel iedere student die je spreekt in Maastricht een bijbaantje, dan nog is het sappelen als je geen studiefinanciering meer krijgt gestort. Dat merkte Roza Francken (21) van Circumflex toen ze een van de ‘kindjes’ een speciaalbiertje aanbood. „Nee, dat trek ik niet meer, zei ze. Ze had er geen geld meer voor. Het budget is een stuk beperkter, dat merk je wel.” Toch denkt de vierdejaars managementstudent niet dat het studenten ervan zal weerhouden bij een vereniging te gaan. „De meesten hebben dat al voor de Inkom besloten, omdat ze vinden dat het bij een studietijd hoort. Als je dat toch in je hoofd hebt, komt het wel goed met de kindjes.”

De negentienjarige Nik, die niet met zijn achternaam in de krant wil, behoort in ieder geval tot die categorie. „Ik wil bij een studentenvereniging om mensen te leren kennen. Niet dat ik straks de hele week thuis op de bank zit. Over het lenen maak ik me niet druk. Ik ga rechten studeren, dus als het goed is heb ik straks een goede baan en kan ik alles snel terugbetalen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee