'Heks van Kockengen' eindelijk voor de rechter

© Marnix Schmidt

Natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen moet zich woensdag eindelijk voor de rechter verantwoorden voor de dood van een Zwitser die zich in haar praktijk liet behandelen tegen zijn alcoholverslaving. Behalve voor de dood van de 28-jarige Zwitser moet Glatt, zich verantwoorden voor het in bezit hebben van verdovende middelen, zoals heroïne en xtc.

AD

Ook wil het Openbaar Ministerie (OM) bijna een miljoen euro van haar afpakken die de 'heks van Kockengen' verdiende met haar praktijk. Het 'wondermiddel' dat ze daarbij gebruikte, heet ibogaïne. Omdat het gebruik van dat middel in Nederland niet verboden is, kan de dood van de man haar niet rechtstreeks worden aangerekend. Het OM vervolgt haar nu voor 'het in hulpeloze toestand achterlaten' van het slachtoffer. Verwarde toestandNa een behandeling bij Glatt met ibogaïne ging de Zwitser op 19 maart 2011 terug naar zijn hotel in Breukelen, waar hij enkele uren later in verwarde toestand de snelweg A2 opliep en door een vrachtwagen werd doodgereden.Op de website van de Iboga Foundation verklaart Glatt (54) nu dat ze min of meer gedwongen werd de man alleen te laten. 'Na een behandeling wilde hij meteen weg en werd hij erg agressief,' schrijft ze op de site. 'Ik adviseerde hem nog niet zo snel na een behandeling weer te vertrekken, maar zijn agressie keerde zich ook tegen mijn dochter en ik had toen geen andere keus dan hem naar een hotel te brengen.'Weinig houvast in zaakDe zaak sleept zich al enkele jaren voort, volgens Glatts advocaat Boomstra onder meer doordat het OM weinig houvast heeft omdat ibogaïne hier legaal is. Een deskundige op dit gebied was lastig te vinden. Boomstra's voorganger wilde bovendien zo'n honderd getuigen horen die bij Glatt onder behandeling waren geweest. Daar heeft Boomstra een streep door gehaald. Wel werd de familie van het slachtoffer gehoord en het duurde een jaar voordat dat met de Zwitserse autoriteiten geregeld was.De belastingdienst is er volgens hem inmiddels ook opgedoken en heeft becijferd dat Glatt de afgelopen jaren zoveel verdiend heeft met haar praktijk dat ze ongeveer een miljoen aan achterstallige belasting moet betalen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee