Nieuw hitteprotocol: dierenarts en veevervoerder vroeg op

© ANP

Dierenartsen en veetransporteurs moeten komende dagen in het holst van de nacht hun bed uit. Vanwege de hoge temperaturen treedt een nieuw hitteprotocol voor veevervoer voor het eerst in werking. Veetransporteurs, slachthuizen en de overheid hebben daarin afspraken gemaakt die varkens, runderen, schapen en geiten moeten beschermen tegen uitdroging en hittestress.

AD

De grootste winst voor de dieren is dat ze vroeger op transport kunnen, zegt voorzitter Henk Bleker van brancheorganisatie Vee & Logistiek. ,,Doordat de dierenartsen van de NVWA al om 4 uur `s ochtends aan de exportkeuringen beginnen, hoeven de dieren niet op het heetst van de dag op transport. Tijdens de hittegolf van vorig jaar hebben we zelf voor vroegere keuringen gepleit. We zijn erg blij dat de overheid daar gehoor aan geeft.''

Minder vol

Zodra de temperatuur boven de 27 graden uitkomt, mogen transporteurs hun veewagens bovendien minder vol laden. Onderweg moeten ze waar mogelijk in de schaduw parkeren. Als de buitentemperatuur boven de 35 graden uitkomt, geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voortaan geen vergunningen meer af voor veetransporten.

Kritisch

De Dierenbescherming is kritisch over het hitteprotocol. Ook bij iets minder tropische temperaturen moet je geen dieren vervoeren, stelt woordvoerder Niels Dorland. ,,Varkens lijden bij 25 graden al onder hittestress. Daar komt bij dat de regels voor paarden en pluimvee niet gelden. Zij vallen niet onder het protocol.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee