Nationaal Hitteplan deze week van kracht

© ANP

Vanwege de komst van aanhoudend warm weer is dinsdag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept instanties en burgers op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken.

ANP

De temperatuur loopt volgens het RIVM in de aankomende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

OverhittingDeze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Het RIVM raadt ook aan ouders aan om heel jonge kinderen extra aandacht te geven zodat ze koel blijven en genoeg drinken.Aan huisdiereigenaren wordt aangeraden hun huisdieren niet te vergeten. Honden en katten moeten in de mogelijkheid zijn om verkoeling op te zoeken. Voorzie je huisdier van voldoende water, schaduw en eventueel een natte doek.SmogNiet alleen warmte en krachtige zonneschijn kunnen problemen veroorzaken, ook wordt er vanaf woensdag smog verwacht. Slechte luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven.Het Nationaal Hitteplan was eind juli voor het laatst van kracht. De temperaturen lagen toen rond de 35 graden. Het RIVM gaf toen enkele tips, zoals het verminderen van lichamelijke inspanning tussen 12:00 en 16:00 uur en het matigen van het gebruik van alcohol.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee