Vijf tips om je huis koel te houden

© Fotolia

Ramen dichthouden en rolluiken naar beneden, is de boodschap. En doe die strijk toch maar buiten - of helemaal niet.

Joris Peeters

Om te vermijden dat je huiskamer een bakoven wordt, kunnen deze tips helpen om de komende dagen ongeschonden door te komen.

Tip 1: Zet de ramen op het juiste moment openVoorkomen is beter dan genezen. Drink voordat je dorst hebt en houd de zon buiten voor het te warm wordt. Overdag moet alles potdicht zitten’, zegt weerman Frank Deboosere. Zelfs een raam op een kier zetten is uit den boze. Wacht tot ’s avonds om alles open te gooien, maar wacht ook op het goede moment. Het is niet omdat de zon ondergaat, dat het al afkoelt. ‘Om zeker te zijn dat je woning afkoelt, moet de buitentemperatuur lager zijn dan de binnentemperatuur voor je de ramen en deuren openzet’, zegt Deboosere.Tip 2: Kook en strijk buitenElektrische apparaten geven veel warmte af. Zet ze zo weinig mogelijk aan. Stel de huishoudelijke taken, zoals wassen of strijken, uit. Nog beter: doe de strijk buiten. ‘Koken kun je ook het beste buiten doen, op een kookplaatje of de grill’, zegt Deboosere. Doe ook het licht zo weinig mogelijk aan.

Deboosere: ‘Beter is om led-verlichting te gebruiken of het licht overdag helemaal niet aan te doen.’Tip 3: Sproei de gevels natAls je het gazon besproeit, bevochtig dan ook eens de muren van de woning, zeker als het donkere steen is. Muren slaan de warmte op. Als je ze nat maakt, geven ze de warmte sneller af.

Als je toch bezig bent, isoleer dan goed en met het juiste materiaal. ‘Hoe hoger de warmteopslagcapaciteit, hoe langer het duurt voor de warmte door de binnenmuur dringt’, zegt Dimitri Alderweireldt, woordvoerder van het Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen. ‘Natuurlijke materialen, zoals schapenwol of papiercellulose – alles wat hernieuwbaar is – scoort goed.’ Minder aangewezen zijn materialen zoals purschuim, PIR en glaswol.Tip 4: Zorg voor groen in je tuin of op je balkonAls je een tuin hebt, (op het balkon kan het trouwens ook), probeer dan zoveel mogelijk groen (beplanting) aan te leggen. Gras is goed, maar ook bloemperken, struiken en vooral bomen. Een tuin met alleen tegels is misschien handig maar een stenen tuin werkt als een soort oven. Steen houdt de warmte vast. Planten, struiken, bloemen en vooral bomen zorgen voor verkoeling omdat ze de warmte niet opnemen. Ook op je balkon kan je met groen werken. Klimplanten of andere planten in bakken maken een soort groene buffer, waardoor je kamer heerlijk koel blijft.Tip : Vlucht naar het plattelandAls je in de stad woont en het zo warm hebt dat je niet meer kunt slapen, dan kun je misschien overwegen om tijdelijk intrek te nemen bij familie of vrienden op het platteland. Daar is het ’s nachts vaak een heel stuk koeler. In de dichtbevolkte stad geven de vele gebouwen van beton en steen hun warmte trager af, waardoor het er ’s avonds en ’s nachts langer drukkend warm kan blijven.

Als je geen familie op het platteland hebt, dan kun je wat verkoeling zoeken in het bos. Of ga naar het strand, daar is het ook altijd koeler.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee