Ploumen: Geen Turkse spanningen naar ons land

Ploumen en Zeybekci tijdens een eerdere ontmoeting in Ankara.

Ploumen en Zeybekci tijdens een eerdere ontmoeting in Ankara.© ANP

Spanningen die in Turkije zijn ontstaan door de recente poging tot staatsgreep mogen niet naar de Turks-Nederlandse gemeenschap overslaan. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag duidelijk gemaakt in een gesprek met de Turkse minister van Economische Zaken, Nihat Zeybekci.

ANP

Ploumen veroordeelt de couppoging ,,maar interne Turkse spanningen als gevolg daarvan mogen niet worden geëxporteerd naar de Turks-Nederlandse gemeenschap". Ook benadrukte ze dat de rechten van de mensen die betrokken zijn bij de mislukte omverwerping van de Turkse regering niet in het geding mogen komen.GülenDe Turkse premier Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de invloedrijke islamitische geestelijke Fethullah Gülen ervan achter de couppoging te zitten. Er zijn signalen dat er ook in ons land spanningen zijn tussen aanhangers van Erdogan en Gülen.Eerder heeft de regering van Recep Tayyip Erdogan vele tienduizenden medewerkers van de overheid ontslagen of geschorst, omdat ze banden zouden hebben met Gülen. Aan de zuivering van het overheidsapparaat lijkt nog altijd geen einde gekomen. Vorige week maakt de Turkse regering bekend 38.000 gedetineerden voorwaardelijk vrij te laten om ruimte te maken voor de duizenden mensen die gearresteerd zijn voor hun betrokkenheid bij de coup.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee