Ferrari, Juventus en Fiat zijn nu Nederlands

Via Exor beheert de familie Agnelli zijn belang in onder meer luxe sportwagenbouwer Ferrari.

Via Exor beheert de familie Agnelli zijn belang in onder meer luxe sportwagenbouwer Ferrari.© AP

De schatrijke Italiaanse familie Agnelli verhuist het hoofdkantoor van EXOR, het bedrijf waarin hun belangen in Fiat, Ferrari en Juventus zijn ondergebracht, naar ons land. Het is het zoveelste voorbeeld van een multinational die om belastingredenen Nederland als domicilie kiest.

David Bremmer/AD

Het kenmerkende Italiaanse gevoel voor stijl ontbreekt dit keer geheel: het roemrijke industriële geslacht Agnelli strijkt neer in de Amsterdamse Bijlmermeer. Adres: een acht etages tellende flat aan Hoogoorddreef 15, op een steenworp afstand gelegen van muziektempel Heineken Music Hall en de Amsterdam Arena. ImperiumDe beslissing van de directie van EXOR - beurswaarde 12 miljard euro - om Turijn als vestigingsplaats te verruilen voor de polder is dan ook ingegeven door keiharde pecunia. Via hun meerderheidsbelang van 55 procent in EXOR controleren de Agnelli's hun omvangrijke, sinds 1899 opgebouwde imperium. Dat behelst enkele van 's werelds bekendste en meest geliefde merken. Zoals autobouwer Fiat Chrysler, waarin Exor een 29 procents belang bezit plus de helft van het stemrecht. Ook Ferrari, voetbalclub Juventus, het prestigieuze tijdschrift The Economist en CNH Industrial - van de Iveco trucks - zitten erin.OvernamesVolgens EXOR, geleid door Gianni Agnelli's kleinzoon John Elkann, sluit de oprichting van een Nederlandse NV ,,beter aan bij het wereldwijde karakter van de EXOR Group en haar aandeelhouders." Dat schrijft de onderneming in gedeponeerde stukken. Even later worden die woorden verduidelijkt: ,,De board gelooft dat EXOR via een Nederlandse holding flexibeler kapitaal kan ophalen of overnames en strategische investeringen kan doen in de toekomst." In 2014 werd Fiat Chrysler al in ons land ondergebracht. Een move die in Italië tot scherpe kritiek leidde. Ook Ferrari en CNH Industrial zitten in Nederland. Voor EXOR - waarin ook toponderneemster Annemiek Fentener van Vlissingen een toezichthoudende functie heeft - reden te meer om zelf te volgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee