Huren in vrije sector wordt steeds duurder

Huurwoningen in de vrije sector worden steeds duurder.

Huurwoningen in de vrije sector worden steeds duurder. © ANP

Een woning huren in de vrije sector wordt steeds duurder. De prijzen zijn de afgelopen drie jaar sterker gestegen dan die van koopwoningen. Dat blijkt uit een onderzoek van makelaarsvereniging NVM en Ortec Finance dat vandaag is gepubliceerd.

ANP

Volgens de onderzoekers is dit een duidelijke verandering ten opzichte van eerdere jaren. Tot drie jaar geleden waren prijsveranderingen op de huurmarkt juist minder groot dan op de koopmarkt. OnderhoudVoor huurprijzen blijkt vooral locatie belangrijk. Met name in de randstad moet veel worden betaald voor een huurwoning. De huren zijn het hoogst in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland, waar ze in de periode 2005 tot en met 2015 gemiddeld uitkwamen op 1107 tot 1429 euro per maand. In alle andere provincies bleef de huur lager dan 1000 euro. Wie in Amsterdam wil wonen, betaalt de hoofdprijs. De huurwoningen in de vrije sector zijn hier wel 70 procent duurder dan in vergelijkbare woningen in de rest van het land. Ook omvang en onderhoud spelen een rol. Een woning die 10 procent groter is, levert 7 procent meer huur op dan een verder vergelijkbaar huis. De huur van een goed onderhouden huis is ruim een kwart hoger dan die van een slecht onderhouden woning.Verhuurplatform Parius maakte eerder bekend dat huren van 1200 euro geen uitzondering meer zijn. Daarvan zijn mensen de dupe die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en niet in aanmerking komen voor een hypotheek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee