Zware aardbeving in Italië: “Kinderen schreeuwden onder het puin”

© ANP / EPA

Bij een aardbeving in het centrum van Italië afgelopen nacht zijn minstens 37 doden gevallen. Er zijn ook al zeker 150 vermisten. Het ging om een aardbeving met een magnitude van 6.2 in regio Umbrië. Meerdere bergdorpen zijn zwaar getroffen.

Joris Peeters

Er zijn intussen al minstens 37 doden geteld. De burgemeester van Accumoli, Stefano Petrucci, zegt dat er in zijn dorp zeker vier doden gevallen zijn. Het zou gaan om een koppel met twee kinderen. “Ze liggen onder het puin, maar niemand geraakt tot bij hen”, aldus Petrucci. Een Italiaanse fotograaf kon zien hoe mensen met hun handen het puin opzij probeerden te duwen om het gezin te redden. “Ik hoor een van de kinderen vanonder het puin schreeuwen”, zo zegt fotograaf Emiliano Grilloti.

“Het is een ramp. We hebben geen electriciteit meer, geen telefoonverbinding en de hulpdiensten laten lang op zich wachten.”

In Arquata del Tronot werd een pasgeboren baby dood vanonder het puin gehaald. Twee jongens van 4 en 7 jaar hadden meer geluk. Zij gingen schuilen onder het bed van hun grootmoeder tijdens de aardbeving en konden gered worden vanonder de brokstukken.

“Mijn dorp is helemaal weggevaagd”, zegt een andere burgemeester, Sergio Pirozzi van Amatrice. “Gebouwen in het centrum zijn ingestort, de elektriciteit is uitgevallen.” Er liggen nog veel mensen onder het puin, zo zeggen de burgemeesters van de getroffen dorpen. Daardoor zijn er intussen ook al meer dan 150 vermisten, zo meldt persagentschap Ansa.

Italiaans premier Matteo Renzi staat intussen in nauw contact met de civiele bescherming en met de hulpdiensten, en volgt de situatie van nabij op, zo meldt zijn woordvoerder. De civiele bescherming heeft een crisiscentrum opgericht.

Facebook heeft ook de “ik ben veilig”-knop geactiveerd voor internetgebruikers in de regio.Veel schadeOok de materiële schade na de beving is groot. Veel huizen en gebouwen zijn volledig of gedeeltelijk ingestort. In Amatrice zou ook een brug op instorten staan en ook het ziekenhuis daar moest geëvacueerd worden. Naast Amactrice zijn vooral Posta en Arquata del Tronto ook zwaar getroffen.Gevoelige regioAardbevingen komen vaker voor in de regio. In 2009 kwamen bijna 300 mensen om na een aardbeving in L’Aquila.

In 2012 kreeg het noorden Italië te maken met twee hevige bevingen op 10 dagen tijd. Toen kwamen 23 mensen om.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal