Hoe voorspelbaar was de aardbeving in Italië?

© AP

Terwijl de tragedie in Italië zich verder ontwikkelt, werpt de geschiedenis van de Centraal-Italiaanse regio een belangrijke vraag op: was deze aardbeving te voorspellen? Een moeilijk vraagstuk, zegt aardbevingsgeoloog Manuel Sintubin tegen De Morgen. ,,Het risico kun je berekenen, het precieze tijdstip onmogelijk. Dat is nu eenmaal de realiteit."

Roel Frissen

Met de aardbeving in L'Aquila van 2009 nog vers in het geheugen, speelt zich momenteel 100 km ten noorden van de stad een gelijkaardig scenario af. De situatie in de Apennijnen in Centraal-Italië is volgens aardbevingsgeoloog Manuel Sintubin van de Universiteit in Leuven tektonisch gezien heel complex.,,Er zijn veel actieve breuken in de aardkorst, die voor een hoge seismologische activiteit zorgen. Dat zie je ook in de landschappen, die geboetseerd zijn door die actieve breuken." KwetsbaarHet is echter niet de enige reden waarom de regio zo kwetsbaar blijkt voor aardbevingen. ,,Het gebied herbergt heel wat oude, middeleeuwse stadjes. De gebouwen zijn er vaak niet aardbevingsbestendig en dat zorgt voor problemen bij aardbevingen van deze omvang.''Sintubin vervolgt: ,,De beperkte schade na de gelijkaardige aardbeving in Californië van 2014, waar wél op een aardbevingsbestendige manier wordt gebouwd, toont aan dat deze zware gevolgen te vermijden zijn."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal