Aardbeving Italië: dodental stijgt naar 247

© AFP/Filippo Monteforte

Het dodental na de aardbeving in Italië is in de nacht van woensdag op donderdag opgelopen tot 247.

ANP

Dat bericht het persbureau ANSA op basis van de Italiaanse autoriteiten. Het aantal doden is daarmee met bijna honderd gestegen.

NaschokItalië werd donderdagochtend (rond 05.17 uur) opgeschrikt door een flinke naschok. Die had een kracht van 4,5 en was onder meer te voelen in de regio's Marche en Lazio. Van de omgekomen slachtoffers zijn er 190 in de provincie Rieti gevonden en nog eens 57 in Ascoli Piceno.

Reddingswerkers zijn heel de nacht bezig geweest om mensen onder het puin vandaan te halen. Door de beving raakten duizenden mensen hun huis kwijt. De reddingsdiensten hadden tentenkampen opgezet om de nacht in door te kunnen brengen.

De aardbeving had volgens de Italiaanse geologische dienst een kracht van 6,0. Qua gevolgen was het de ernstigste beving in Italië sinds 2009. Toen werd de stad L'Aquila ernstig getroffen en vielen meer dan driehonderd doden.

HulpPremier Matteo Renzi verzekerde de bevolking van het getroffen gebied van alle noodzakelijke hulp. ,,We zullen niemand aan zijn lot overlaten - niet één familie, geen stad of dorp'', beloofde hij voordat hij naar het rampgebied vertrok. Hij bedankte de reddingswerkers, maar ook de gewone inwoners en toeristen die na het natuurgeweld soms met hun blote handen puin hielpen ruimen.

Het plaatsje Amatrice is ,,voor de helft verdwenen'', zoals een ontredderde burgemeester het omschreef. In de loop van de dag werd duidelijk dat alleen al daar minstens 35 doden zijn gevallen. In de hoofdstraat staan nog maar enkele panden overeind. De rest is ingestort. Onder de slachtoffers zijn vrijwel zeker toeristen, want Amatrice is een populair vakantiedorp onder inwoners van Rome. Over Nederlandse slachtoffers zijn vooralsnog geen meldingen.

DramatischIn andere dorpen in de omgeving was het beeld even dramatisch. ,,Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp'', zei bijvoorbeeld de burgemeester van het dorpje Pescara del Tronto. Er vielen dodelijke slachtoffers, maar er werden ook tientallen mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal