‘Parkstad heeft kansen in China’

Print
‘Parkstad heeft kansen in China’

Gaiazoo, een van de topattracties in de regio Parkstad Afbeelding: Gaiazoo

Een groep van twintig journalisten uit België en Duitsland heeft vrijdag en zaterdag een bezoek gebracht aan de regio Parkstad. De VVV Zuid-Limburg organiseerde de persreis, die in het teken stond van de Tourism for Tomorrow Award. De prestigieuze toerismeprijs werd eerder dit jaar in Dallas gewonnen voor de geslaagde transitie van het voormalige mijngebied naar een toeristische trekpleister.

Als vreemde eend in de bijt was ook Monika Chen er de afgelopen twee dagen bij. De Chinese journaliste woont en werkt al twintig jaar in Rotterdam en schrijft (toeristische) artikelen die in haar geboorteland gepubliceerd worden. Chen had nooit eerder van Parkstad gehoord. “Ik ben wel eens in Valkenburg en Maastricht geweest, maar deze regio kende ik niet.”

Ze keek vrijdag en zaterdag haar ogen uit en is van plan een serie artikelen te schrijven over de trekpleisters die ze in Heerlen en omgeving is tegengekomen. Chen denkt dat ze haar landgenoten wel kan verleiden tot een bezoek aan Zuid-Limburg. “De Chinese toeristen die nu hier komen, bezoeken Amsterdam en Rotterdam. Je kent dat wel, het Van Goghmuseum en de haven. Voor Chinese begrippen is een bezoek aan Limburg maar een kattensprong. Ik heb gezien wat Parkstad te bieden heeft; in combinatie met bijvoorbeeld een bezoek aan Maastricht en het Drielandenpunt kan dat een mooie package deal worden.” 

China biedt volgens Chen ongekende mogelijkheden. Het land telt ruim 1,3 miljard inwoners; vorig jaar bezochten zo’n 250.000 toeristen Nederland. “Dat worden er alleen maar meer. Wie weet kan Parkstad daar van meeprofiteren.”

Lees in de krant van maandag een reportage over het bezoek van de journalisten in De Limburger