Limburgse vlaai straks beschermd

Binnen drie jaar behoort de Limburgse vlaai tot de top van de Europese streekproducten. Bakkers, fruittelers, de provincie Limburg en het Rijk hebben de eerste belangrijke stappen gezet om voor de Limburgse vlaai een erkenning als streekproduct te krijgen. ,,Slappe lappen deeg met gelei mogen dan niet meer als Limburgse vlaai verkocht worden.”

Ray Simoen

Ronde schijven plat deeg met een verdwaalde kers erop, tussen een laag fruitgelei, zullen binnen drie jaar niet meer als Limburgse vlaai verkocht mogen worden. „We zijn het beu dat boterhammen met jam als echte Limburgse vlaai over de toonbank gaan”, aldus Marcel Roubroeks in zijn ambachtelijke bakkerij in Sittard. Roubroeks, meermalen prijswinnaar van bakwedstrijden, zegt het gesjoemel met „een prachtig traditioneel Limburgs product” spuugzat te zijn.

Samen met collega bakkers Thijs Broekmans uit Panningen, Frans Voncken uit Heerlen en Frank van Eerd van de Bisschopsmolen in Maastricht heeft hij besloten om de Limburgse vlaai beter te beschermen. „We streven naar een registratie van Limburgse vlaai als erkend Europees streekproduct.”

Vlaaiketen

Het is niet de eerste keer dat de Limburgse bakkers in het geweer komen voor de bescherming van de vlaai...

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal