'Die hype over Verstappen slaat nergens op'

© ANP

De acties en uitspraken van Max Verstappen maken wereldwijd de tongen los. Formule 1-legende Niki Lauda stelt dat de Limburger zichzelf moet laten nakijken, maar oud-coureur Jan Lammers ziet dat anders: „Die hele mediahype slaat helemaal nergens op.” Diverse meningen over Verstappen.

Robin van der Kloor en Roel Wiche

Sef Vergoossen, voormalig voetbalcoach en sportliefhebber:

„Mentaal en technisch is Max al heel ver, gezien zijn leeftijd. Maar het is onmogelijk dat hij geen fouten maakt op weg naar de top. De vraag is of je dit als een echte fout kunt beschouwen. In zijn emotie heeft hij iets geroepen, dat hoort bij een gedreven sportman, bij een winnaar. Dat is waarschijnlijk gebeurd twintig minuten na de finish, wanneer alles nog heel vers is. Als je hem nu dezelfde vragen stelt, zullen de antwoorden wat genuanceerder zijn. Ik vind het allemaal nog wel meevallen.Hij heeft dingen kort en krachtig gezegd, we moeten er niet te dramatisch over doen. Dat hoort bij het groeiproces, zoiets zie je ook terug bij grote talenten in het voetbal, of het wielrennen. Alleen had Max niet moeten zeggen dat hij zijn concurrenten nog liever van de baan rijdt dan dat hij ze laat passeren, dat gaat te ver. Wat er nu moet gebeuren? Ik denk dat de teambaas even met hem moet praten. En dan weer verder.Verstappen is heel goed in staat om te weten hoe zijn attitude in de toekomst moet zijn. Als je zo’n hoog niveau hebt bereikt, voel je zoiets aan. Er is veel ophef geweest, dat zal hem ook aan het denken zetten. Vergeet niet, het is de eerste keer dat hij rijdt voor 50.000 mensen die speciaal voor hem zijn gekomen. Hij zag dat als een stimulans. Maar ook een stimulans is een soort van druk.”

Jan Lammers, oud-autocoureur:

„Laten we kijken naar de feiten: Ja, Verstappen verknoeit zijn start. Dat was de oorzaak van alle problemen zondag. Daarna had hij tweehonderd meter de tijd om dat te herstellen. Het is te vergelijken met een voetballer die na balverlies de bal meteen terug wil veroveren. Dan neem je risico’s. Vervolgens stuurde Vettel te ver naar binnen, waardoor er geen ruimte overbleef voor Räikkönen en al helemaal niet voor Max.

Een ander feit is dat er niet eens een onderzoek naar de acties van Verstappen om Räikkönen af te houden is gedaan. Dus zo erg was het niet. Ik denk echt wel dat hij, als hij dat interview terugziet waarin hij zegt de Ferrari’s liever van de baan te rijden, denkt: dat had ik beter anders kunnen zeggen. Maar zondag zag ik voor het eerst in zijn Formule 1-loopbaan dat hij pas 18 jaar is. En wij hebben allemaal de wijsheid achteraf, maar ga er maar eens staan als je vol met adrenaline zit.

Die hele mediahype van nu slaat nergens op. Het waren gewone race-incidenten en Räikkönen moet niet zo overdrijven. Heel veel mensen hebben nu plots een mening, maar wat er gebeurde op de baan, stelt echt heel weinig voor. Niet erger dan wat Vettel en Massa gisteren uitspookten. Ik bedoel, Vettel is zelf ook geen koorknaap. Wat Räikkönen bij Max flikte is hetzelfde als een voetballer die zeurt bij de scheidsrechter om een andere speler een gele kaart aan te naaien. De gevestigde orde gaat nu klagen, maar het zijn altijd de verliezers die zeuren. Verstappen is een steen in de vijver van de Formule 1 en zondag zagen we de rimpelingen. Twee jaar geleden was de sport slaapverwekkend om naar te kijken. Het is volledig dankzij Max dat de sport weer spannend is en daar mag de Formule 1-wereld hem dankbaar voor zijn.”

Lars van der Eerden, sportpsycholoog:

„Het is voor een topsporter die zichzelf wil verbeteren, essentieel om bij zichzelf te rade te gaan. Ik kan moeilijk oordelen in hoeverre de schuld van de incidenten bij hem ligt, maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit: zelfreflectie is cruciaal als er iets mis is gegaan. Dus hopelijk heeft Max dat, nu we twee dagen verder zijn, gedaan: om vooruit te komen zal hij naar zichzelf moeten kijken: wat had ik zelf kunnen doen om dit te voorkomen, wat moet ik de volgende keer doen om dit niet nog eens te laten gebeuren? Mensen die onder stress of zware druk staan, reageren vaak of juist heel verdedigend of kiezen de aanval.Max kiest in zijn uitlatingen duidelijk voor het tweede. We moeten ook niet vergeten dat het brein van een achttienjarige nog niet uitontwikkeld is. Uit onderzoek blijkt dat dit pas rond 25 jaar het geval is. Zaken als zelfreflectie, niet te impulsief en emotioneel reageren moeten mensen op deze leeftijd vaak nog leren. Het is te hopen dat hij die zaken leert de komende jaren, dat iemand hem corrigeert als het nodig is. Wat dat betreft wordt hij natuurlijk ook altijd vergeleken worden met zijn vader, die ook zo fel kan zijn. Dat kan een valkuil blijven voor hem.”

Reageren? sportredactie@mgl.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee