'Kim Jung-un executeert slapende functionaris met luchtafweergeschut'

© Reuters

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zou twee functionarissen hebben laten executeren met luchtafweergeschut. Dat melden Zuid-Koreaanse media. Het zou onder anderen gaan om een functionaris die in slaap was gevallen tijdens een bijeenkomst met de leider.

AD

Het andere slachtoffer zou een functionaris zijn die op het ministerie van Landbouw beleidsplannen had opgesteld die de dictator opvatte als een aanval op zijn persoon.De Britse krant The Daily Telegraph meldt dinsdag dat de twee met raketten zijn gedood in een militaire academie in de hoofdstad Pyongyang. De Zuid-Koreaanse krant Joong Ang-ilbo ziet in de executies een nieuwe golf van terreur van het regime. OverlopersVolgens de krant is het regime geschokt door een reeks overlopers. Dit jaar zijn bijvoorbeeld al minstens zeven Noord-Koreaanse diplomaten overgelopen, zoals pas nog een topdiplomaat op de ambassade in Londen, die met zijn gezin naar Zuid-Korea is uitgeweken.Het is onduidelijk of de executies daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Noord- en Zuid-Korea zetten al jaren propaganda in om elkaar zwart te maken. Het zou niet de eerste keer zijn dat Kim Jung-un een functionaris laat executeren met luchtafweergeschut. Vorig jaar mei zou hij zo de minister van Defensie Hyon Yong-Chol hebben omgebracht ten overstaan van duizenden toeschouwers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee