Apple moet 13 miljard euro belasting terugbetalen

© ANP

Apple moet een megabedrag van 13 miljard euro aan belasting terugbetalen aan de Ierse fiscus. Dat heeft Brussel dinsdag beslist. Het bedrag is het belastingvoordeel dat de Amerikaanse elektronicagigant jarenlang illegaal heeft genoten in Ierland, waar Apple zijn Europese hoofdvestiging heeft.

ANP

Ierland heeft vele jaren voordelen aan Apple gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven

Grootste aanslagDe Deense commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maakte haar besluit dinsdag in Brussel bekend. Het is de grootste belastingaanslag ooit opgelegd door de Europese Commissie.Uit een onderzoek van de commissie blijkt dat Apple al tientallen jaren een groot gedeelte van de winst naar een papieren hoofdkantoor doorsluist, dat in geen enkel land geregistreerd staat. ,,Dat hoofdkantoor betaalde daarom nergens belasting'', aldus Vestager. Toestemming fiscusDe Iers fiscus wist van de constructie en vond dat prima, blijkt uit hetzelfde onderzoek. ,,Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven", aldus Vestager. ,,Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014."Volgens Vestager zijn de belastingafspraken een verkapte vorm van staatssteun. ,,Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun."

Hoger beroepHet onderzoek richtte zich specifiek op twee overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot voor de in Cork gevestigde bedrijven Apple Operations Europe en Apple Sales International. ,,Waar u in Europa, Afrika of het Midden-Oosten ook bijvoorbeeld uw iPhone koopt, de winst wordt kunstmatig toegeschreven aan Apple Sales International dat nagenoeg geen belasting in Ierland, of elders, betaalt", aldus Vestager.Vestager benadrukte dat haar besluit geen boete is. Ierland moet alsnog de 'achterstallige' belasting tussen 2003 en 2014 plus rente terugvorderen. Het land heeft eerder al aangekondigd daartegen in beroep te gaan.Double IrishVestager is een bekende wat betreft het aanpakken van dergelijke belastingconstructies. ,,In 2014 leerde ik dat een Dutch sandwich geen kaas bevat en double Irish niets met whiskey te maken heeft", zei ze eerder in een interview. Sinds die tijd liggen de belastingdeals tussen landen en bedrijven onder een vergrootglas. Nederland kreeg al een veroordeling omdat de belastingafspraken met Starbucks neerkwamen op illegale staatssteun. Luxemburg werd op de vingers getikt vanwege ongeoorloofde constructies met Fiat en Amazon. Maar de hoofdprijs is de deal tussen Apple en Ierland: een double Irish mét een Dutch sandwich.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee