Turkije publiceert lijst van 'Gülen-aanhangers in Nederland'

© ANP

Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft vandaag een lijst met Nederlandse organisaties gepubliceerd die banden zouden hebben met de in Turkije omsteden prediker Fethullah Gülen. De lijst komt een dag nadat minister Bert Koenders Turkije bezocht om het land te melden dat het moet ophouden zich te mengen in Nederlandse binnenlandse aangelegenheden.

AD

Op de lijst zijn onder meer de krant Zaman Vandaag en scholen als basisschool De Witte Tulp in Osdorp en het Cosmicus College in Rotterdam terug te vinden. Wat verder opvalt is dat veel regionale (jonge) ondernemersverenigingen uit Nederland voorkomen op de gepubliceerde lijst en dat er ook vermeende kopstukken van de Gülenbeweging in Nederland vermeld worden.SpanningenEerder gingen al wel dit soort lijsten rond op social media. Het zorgde voor spanningen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. De Witte Tulp zorgde voor extra beveiliging tijdens de eerste schooldag deze week. Een kwart van de leerlingen kwam niet opdagen. 'Gülen-scholen' in Rotterdam hadden te maken met tientallen uitschrijvingen. Maar nog niet eerder publiceerde een Turkse staatsorganisatie zo'n lijst. Volgens het staatspersbureau hebben de instanties op de lijst banden met Fethullah Gülen, de in Amerika woonachtige prediker die door de Turkse regering wordt gezien als brein achter de mislukte staatsgreep.De spanningen tussen Erdogan-aanhangers en de aanhangers van de Gülenbeweging zijn voelbaar in Nederland. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bezocht gisteren in Istanbul zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu om hem de zorgen van Nederland te melden over de Turkse inmenging in dit soort binnenlandse aangelegenheden. Premier Mark Rutte belde zaterdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Rutte vertelde Erdogan dat ons land geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereert. De premier vroeg de Turkse president ook hulp om dat te voorkomen. Als sprekend voorbeeld van die Turkse inmenging geldt de brief die de Turkse consul-generaal in Rotterdam in juli schreef aan een aantal burgemeesters in de regio Rotterdam over hoe zij moesten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee