Spielerei: kunst waar je mee mag spelen

© Annemiek Mommers

Spielerei. Zo heet de expositie die tot en met 27 november te zien is bij Schunck in Heerlen. Een naam die de lading exact dekt: het gaat om kunst waar je mee mag spelen, kunst die je aan mag raken. Kunst die eigenlijk pas echt kunst wordt als toeschouwers er iets mee doen.

Guus Urlings

De expositie bouwt voort op het gedachtegoed van het Franse kunstenaarscollectief GRAV (Groupe de Recherche d’Art Visuel), die in de jaren ’60 al bezig was met het verkleinen van de afstand tussen kunstenaars en publiek, en aan het betrekken van het publiek bij het creëren van kunst. Motto: Verboden om niet mee te doen.

VervreemdVan ruim veertig kunstenaars – deels uit de GRAV-periode, deels van de huidige generatie – is bij Schunck werk te zien. Werk dat vervreemd, soms de grens tussen kunst en spel, tussen kunst en amusement raakt, zelfs overschrijdt. Maar ook werk dat uitnodigt om eens op een andere, scheve manier tegen de wereld aan te kijken, vastgeroeste kijkpatronen te doorbreken.

En voor wie dat allemaal toch nog te ingewikkeld klinkt: het is de komende maanden goed spelen bij Schunck. Met een simpel vingertikje hele kunstwerken in beweging brengen, puzzelen, bouwen, klimmen en klauteren, balanceren op bewegende vloeren, je evenwicht zien te bewaren op een houten wipkip, een lichtorgel laten spelen, als een buitenmaats hamster in een buitenmaats hamsterwiel ronddraaien, het kan er allemaal. Spielerei, dus. Maar ook kunst.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee