Gevaarlijke IJslandse vulkaan staat op uitbarsten: “Gevolgen kunnen veel erger zijn dan bij Eyjafjallajökull”

© hbvl

Het lijkt erop dat de grootste vulkaan van IJsland binnenkort zal uitbarsten. Veel signalen wijzen daar alvast op, zo meldt de weerdienst van IJsland.

hbvl

Het gaat om de Katla, een vulkaan van 1.450 meter hoog. Die ligt aan de zuidkust van het eiland. Eerder barstte die vulkaan al uit in 1955 en in 1999, maar de uitbarstingen waren toen niet hevig genoeg om een ijslaag die de krater afdekt helemaal te doorbreken. De omgeving had er toen dus geen last van. In 1918 was dat wél het geval. Na de uitbarsting toen, spuwde de vulkaan zo’n vijf weken lang as de lucht in. Sinds de jaren ‘60 wordt al gewacht op een nieuwe grote uitbarsting.

Twee aardbevingen die maandag plaatsvonden zouden erop wijzen dat die er nu zit aan te komen. De eerste beving was er een met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter. De volgende had een magnitude van 4,5. Er werden ook ongeveer 20 naschokken opgetekend. Dat zijn de zwaarste bevingen rond de vulkaan in 40 jaar. Gevreesd wordt dat de trillingen een uitbarsting ook nog eens kunnen bespoedigen. “Het is een behoorlijk dynamische situatie op dit moment, en dat zal de komende uren en dagen zo blijven”, aldus wetenschapper Matthew Roberts van het meteorologisch instituut van IJsland.

GevaarlijkDe Katla is een van de grootste, meest actieve en tegelijk een van de gevaarlijkste vulkanen van IJsland. Het is namelijk een vulkaan met een enorme magmakamer, en dat kan bij een uitbarsting ernstige gevolgen hebben. De vulkaan ligt onder de Mýrdalsjökull gletjser. Wat Katla vooral gevaarlijk maakt, is dat een uitbarsting enorme overstromingen op het eiland tot gevolg kan hebben, aangezien de warme lava grote stukken ijs en sneeuw kan doen smelten. De Katla kent een geschiedenis van gewelddadige erupties.

Dankzij de ijslaag rond en op de vulkaan zou het nog ongeveer een uur duren voordat de hete lava bij een uitbarsting ook echt uit de vulkaan komt. Daardoor zou er genoeg tijd zijn om het gebied te evacueren voordat het zover is.

“Het is geen kwestie meer van óf er een uitbarsting komt, maar wel wanneer die er zal zijn”, zo waarschuwde Kristín Jónsdóttir, Earthquake Hazards Coordinator bij de IJslandse meteorologische dienst dinsdagochtend op de IJslandse radio nog.

2 jaar na de EyjafjallajökullDe uitbarsting van vulkaan Eyjafjallajokull dateert al van 2010 intussen. Toen raakte het vliegverkeer in Europa helemaal in de war door een aswolk van de vulkaan die in de lucht hing.

Aangezien de Katla groter is dan Eyjafjallajökull, kan de vulkaan een nog grotere aswolk de lucht insturen. Bij de uitbarsting van de Katla in 1918 kwamen er vijf keer zoveel assen in de lucht dan bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull zes jaar geleden, en de uitbarsting kan ook zo’n 50 keer krachtiger zijn. “En dat kan nog meer ernstige gevolgen hebben voor het vliegverkeer dan bij die uitbarsting van toen in 2010”, zei Andy Hooper van de Delft University of Technology eeder al. Aswolken afkomstig van de Katla zouden jaren boven IJsland kunnen blijven hangen en zouden het weer op wereldwijde schaal kunnen verstoren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee