Den Haag verontwaardigd over gepubliceerde Gülen-lijst

© AD

© ad

thumbnail:
thumbnail:

In politiek Den Haag wordt verontwaardigd gereageerd op de het Turkse staatspersbureau gepubliceerde lijst van Gülen-aanhangers in Nederland. PvdA en SP willen opheldering van het kabinet. D66 wil dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken opheldering eist van de Turkse ambassadeur. En de VVD vind dat de Turkse inmenging in Nederlandse aangelegenheden 'nu moet stoppen'.

AD

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemt de lijst 'onacceptabel' en een 'diplomatieke belediging'. ,,Koenders is net in Turkije op bezoek geweest en premier Rutte heeft Erdogan dit weekend nog nadrukkelijk verzocht: bemoei je er niet mee. En de telefoon ligt nog niet op de haak of zo'n lijst wordt verstuurd.'' Joël Voordewind van de ChristenUnie twitterde: ,,Zeer kwalijk dat Erdogan ondanks signaal van Koenders gewoon doorgaat met opzetten van Turken in NL tegen elkaar.",,Dit moet nu stoppen'', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. ,,We willen niet dat de Turkse overheid de spanningen in ons land weer doet oplaaien. Minister Koenders heeft er maandag over gesproken met minister Cavusoglu, die toen zei dat Turkije zich niet mengt in Nederlandse aangelegenheden. Deze minister moet nu ook woord houden.'',,Een buitenlandse mogendheid die Nederlandse burgers oproept geen zaken te doen met een hele lijst scholen, bedrijven en personen: dat is onacceptabel", laat PvdA-Kamerlid Marit Maij weten. ,,Na de couppoging waarschuwde ik al dat de verdeeldheid zou overslaan naar Nederland, maar nu lijkt het er zelfs op dat de Turkse regering dit conflict actief voedt. In dit land blijven we met elkaar in gesprek en accepteren we geen wij-zij denken. Ik wil snel opheldering over deze lijst en van het kabinet weten hoe we kunnen tegengaan dat dit vuurtje nog verder wordt opgestookt."KoendersMinister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten kennis te hebben genomen van de door het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) gepubliceerde lijst en artikel. ,,Stigmatisering of intimidatie van Gülen-aanhangers, of wie dan ook, is voor Nederland onacceptabel. Deze boodschap is meerdere malen luid en duidelijk overgebracht."

LijstAnadolu Ajansi publiceerde gisteren de lijst met Nederlandse organisaties die banden zouden hebben met de in Turkije omstreden prediker Fethullah Gülen. Het gebeurde op dezelfde dag dat minister Koenders op bezoek was in Ankara om zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu te melden dat Nederland zich grote zorgen maakt over de Turkse inmenging in Nederlandse binnenlandse aangelegenhedenOp de lijst zijn scholen als basisschool De Witte Tulp in Osdorp en het Cosmicus College in Rotterdam terug te vinden. Wat verder opvalt is dat veel regionale (jonge) ondernemersverenigingen uit Nederland voorkomen op de gepubliceerde lijst en dat er ook vermeende kopstukken van de Gülenbeweging in Nederland vermeld worden. Schrijver en AD-columnist Özcan Akyol zei eerder vandaag dat degenen die op de lijst staan worden gelabeld door de Turkse regering. ,,Ze worden gezien als aanhangers van een terroristische organisatie. Turkse Nederlanders zijn erg gevoelig voor dit soort informatie."Zaman VandaagOok de krant Zaman Vandaag komt terug op de 'Gülen-lijst'. Hakan Büyük van het Turks-Nederlandse medium noemt de lijst een duidelijk geval van propaganda. ,,De krant is weliswaar opgericht door Gülen-sympathisanten, maar wij zijn geen Gülenisten, wij zijn journalisten'', zegt Büyük. Hij benadrukt dat de vaste redactie bestaat uit mensen die voor én tegen Gülen zijn. En ook de groep freelancers die voor de krant schrijft heeft niets te maken met de Gülen-beweging ,,Onze krant staat juist voor diversiteit.'' OpmerkelijkHij noemt het dan ook opmerkelijk dat Zaman Vandaag op de lijst staat. ,,We zijn niet anti-islam en niet anti-Turkije en we zijn niet pro-PKK. We zijn kritisch ten opzichte van de Turkse regering en ten opzichte van president Erdogan, maar dat betekent niet dat we tegen Turkije zijn.'' De Nederlandse regering heeft herhaaldelijk aangegeven dat Turkse bemoeienis niet wordt getolereerd. Maar wat Büyük betreft mag de regering hardere en duidelijkere taal spreken. ,,We moeten ook dreigen met stappen.'' Hij vraagt zich bovendien af hoe de Turkse regering aan de informatie op de lijst is gekomen. Columnist Okyal meent dat de lijst al langer klaarlag. ,,Er moet in Nederland dus iemand zijn die deze informatie doorspeelt aan de Turkse regering. Een bizar idee."

De Belgische en Franse editie van Zaman Vandaag besloten eerder te stoppen vanwege bedreigingen die werden geuit. Ook de Nederlandse redactie heeft te maken met bedreigingen. Er is al meermaals aangifte gedaan door Büyük. Andere medewerkers worden ook bedreigd. ,,Alleen diegenen die over Turkije schrijven krijgen dreigementen.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee