Venlo moet kleur bekennen over gemeenschapshuizen

Print
Venlo moet kleur bekennen over gemeenschapshuizen

Afbeelding: Google streetview

Venkoelen - Lang is de hete aardappel in Venlo doorgeschoven, maar dit jaar ontkomt de politiek er niet meer aan. Er komt nieuw beleid voor de gemeenschapshuizen. Want na jaren van stilstand komt er duidelijkheid over de 39 gemeenschapshuizen binnen de gemeente Venlo.

Venlo kent een uitzonderlijke situatie als het gaat om gemeenschapshuizen. Afgezet tegen gemeenten van vergelijkbare grootte heeft Venlo twee keer zoveel vierkante meters aan maatschappelijk vastgoed binnen zijn grenzen.

Overdreven
Dat er in het verenigingsrijke Venlo gemiddeld meer vierkante meters nodig zijn, valt wellicht nog te verdedigen. Maar twee keer zoveel is wat overdreven, zo concludeerde verantwoordelijk PvdA-wethouder Ramon Testroote vorig jaar al. Daarbij piept en kraakt het in accommodatieland, de afgelopen jaren moest Venlo geregeld bijspringen om noodlijdende buurthuizen open te houden.

Natuurlijk is de rol van gemeenschapshuizen in de samenleving veranderd, maar Venlo heeft ook nog de moeilijkheid dat binnen de gemeente voor de verschillende instellingen verschillende regels gelden.

Hulp
De problemen zijn dus niet één op één toe te schrijven aan een veranderende vraag vanuit de samenleving. Neem het Belfeldse gemeenschapshuis De Hamar dat moest worden geholpen omdat het door de exploitatie van de sporthal in de problemen was gekomen, terwijl in andere kernen gemeenschapshuizen met een sporthal door Venlo voor een deel worden gecompenseerd.

Hoe dat kan? Na de herindelingen van 2001 en 2010 is er nooit nieuw beleid geschreven, iedere kern doet het met regels die nog stammen uit de oude gemeente. In 2004 werd er een poging gedaan dat te veranderen, maar het plan om tot één stichting voor alle gemeenschapshuizen te komen was toen een brug te ver. Daarna werd de hete aardappel steeds weer doorgeschoven. Tot nu.

Oplossing
Het Venlose college is helder, de komende jaren wil het het aantal vierkante meters aan maatschappelijk vastgoed terugbrengen. Daarbij wordt aangetekend dat de situatie in Tegelen met gemeenschapshuis De Haandert, een verouderde sporthal en de plannen voor een Huis van deWijk in het voormalige raadhuis extra aandacht verdient. Uitgangspunt is dat er voor ieder dorp of iedere wijk minimaal één gemeenschapsaccommodatie moet zijn. Wanneer de gemeenteraad deze visie onderschrijft wordt een en ander uitgewerkt. Een snelle oplossing is er dus zeker niet, geven B en Waan. Een makkelijke evenmin.

Afstoten van panden gaat gepaard met onrust onder gebruikers en beheerders, zo hield het onderzoeksbureau BMC dat de verschillende opties voor Venlo op papier zette het college al voor. Dat de Venlose bestuurders hier nu toch voor willen gaan, geeft wellicht aan hoe ernstig de situatie is.

Kleur bekennen
Aanmodderen heeft geen zin meer. Het betekent ook dat de politiek kleur moet bekennen.Wat zijn de gemeenschapshuizen de verschillende partijen waard? En hoe standvastig zijn ze als vanuit het veld inderdaad onrust ontstaat wanneer sluiting van accommodaties dreigt?

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee