Klopjacht op schutter, inwoners Kopenhagen moeten binnen blijven

De Deense politie patrouilleert door de wijk Christiania (archieffoto).

De Deense politie patrouilleert door de wijk Christiania (archieffoto). © EPA

Twee Deense agenten zijn gewond geraakt bij een schietpartij in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Een van hen is er slecht aan toe. De politie verzoekt inwoners binnen te blijven zolang de jacht op de onbekende schutter nog voortduurt. Er is op dit moment nog een grote klopjacht gaande.

AD

De schoten vielen rond middernacht bij een routinecontrole. Een agent werd in zijn hoofd geraakt, de ander in zijn been. Ook een omstander raakte gewond.De schietpartij vond plaats in de wijk Christiana, de zelfverklaarde vrijstad in Kopenhagen. De politie verzoekt inwoners binnen te blijven zolang de jacht op de onbekende schutter nog voortduurt. Volgens het Deense tv-station TV2 worden alle wegen naar Christiania door zwaarbewapende agenten bewaakt.In levensgevaarDe politie heeft zelf geen schoten gelost. Volgens Deense media verkeert de agent die in het hoofd is geschoten, in levensgevaar. De dader zou een bekende van de politie zijn en zich bezighouden met drugs. Christiania is een vrijstaat die in de jaren zeventig ontstaan is. Wie de wijk binnenwandelt ziet borden 'Je verlaat nu de Europese Unie'. Er wonen krakers, hippies, anarchisten, kunstenaars en andere mensen die zich weigerden te conformeren aan de huidige maatschappij. Binnen Christiania gelden eigen wetten en regels. Zo wordt er veel drugs gebruikt. Af en toe valt de politie Christiania binnen om softdrugs te verwijderen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee