Ouders slaags op schoolplein na belediging over hoofddoek

© Archief HBVL

Ouders zijn dinsdagmiddag bij een ruzie op de speelplaats van de lagere school Piramide in het Belgische Leopoldsburg met elkaar slaags geraakt. De ruzie ontstond, volgens één van de betrokkenen, na een vervelende opmerking over de Turkse taal en een hoofddoek.

Mireille Maes en Geert van Baelen/HBVL

Het meningsverschil ontaardde in een schermutseling en een scheldpartij. De schooldirectie heeft inmiddels besloten een man een toegangsverbod te geven. “Dit is puur racisme”, zegt directrice Elly Huysmans.

De leerlingen van de lagere school waren in hun nieuwe klasje uitgenodigd om kennis te maken met de juf en de klasgenoten. Tegelijkertijd kwam het op de speelplaats tot een discussie tussen een koppel en drie Turkse vrouwen. Elif Sogutcu (33): “Ik, mijn buurvrouw Hilal Cakir en haar gehandicapte zus Emine waren op de speelplaats Turks aan het praten. Een man riep plots ‘Hier wordt Nederlands gesproken’. Even later maakte hij ook nog een beledigende opmerking over de hoofddoek van mijn buurvrouw. Hij riep ‘doe die vod van je kop’. Ik antwoordde en toen liep het fout.”

KlusjesmanJuffen merkten dat er iets aan de hand was en eentje alarmeerde directrice Elly Huysmans. Zij kreeg de gemoederen niet meer bedaard en de politie werd erbij gehaald. Voordat de politie arriveerde, kwam het tot een handgemeen tussen de twee partijen. Een aantal kinderen keek toe. Een klusjesman haalde de twee partijen uiteindelijk uit elkaar. Na verhoor gingen Hilal en Emine Cakir voor verzorging naar het ziekenhuis.

“Ik vind het zo erg dat dit gebeurde. En dan nog in het bijzijn van kinderen”, reageert de directrice. De school wacht het gerechtelijk onderzoek af voordat er verdere stappen worden ondernomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee