Opgepakte 'RAF-terroristen' blijken toeristen

Van links naar rechts: Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette

Van links naar rechts: Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette © ANP

De politie dacht woensdagmiddag twee voortvluchtige terroristen van de Duitse Rote Armee Fraktion (RAF) op het spoor te zijn in Medemblik. Nadat de twee Duitsers met veel vertoon waren opgepakt, bleek het echter om onschuldige toeristen te gaan.

ANP

Naar aanleiding van een signalement besloot de politie groots in te zetten. Een helicopter en meerdere politieauto's rukten uit om het drietal, twee mannen en een vrouw, op te pakken. Volgens het signalement leken ze op RAF-terroristen Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette, die voortvluchtig zijn en al meerdere malen in Nederland zijn gezien.SupermarktDe politie wist dat de drie in een vakantiehuisje verbleven. Toen twee van de drie het huisje verlieten, zagen agenten zich genoodzaakt om in te grijpen, nog voordat was vastgesteld of het daadwerkelijk om de vermeende terroristen ging.Bij een supermarkt werden de twee gearresteerd. Een teamleider van de supermarkt zei tegen RTV Noord Holland dat de hele operatie zo'n vijf minuten duurde. Na overleg met de Duitse politie bleek het niet om de drie voortvluchtige RAF-terroristen, maar om toeristen te gaan. Ze werden teruggebracht naar het vakantiehuisje waarin ze verbleven.In een verklaring laat de politie weten achter de genomen actie te staan, maar te betreuren dat onschuldige toeristen het slachtoffer zijn geworden van het misverstand.RAFDe Rote Armee Fraktion (RAF) was een links-extremistische terreurgroep. De drie voortvluchtige ex-leden hebben zich tussen 2011 tot 2016 waarschijnlijk schuldig gemaakt aan zes gewelddadige overvallen op supermarkten en twee op geldtransporten in Wolfsburg en Cremlingen. Sinds juli zoekt de Duitse politie het drietal in Nederland, waar ze zich vermoedelijk schuilhouden. De beloning voor de gouden tip kan oplopen tot 80.000 euro

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee