Zwitserse justitie onderzoekt Beckenbauer

© EPA

Justitie in Zwitserland is een onderzoek gestart naar de financiële handel en wandel van Franz Beckenbauer bij de toewijzing van het WK voetbal aan Duitsland in 2006.

ANP

De Duitse voetbalicoon wordt verdacht van fraude en het witwassen van geld. De voormalige libero van het nationale elftal was destijds de voorzitter van het organisatiecomité.

Het Zwitserse federaal parket bevestigde donderdag dat een publicatie in het tijdschrift Der Spiegel de aanleiding is voor het onderzoek. Het betreft een reeks dubieuze betalingen ter hoogte van 10 miljoen Zwitserse frank tussen 2002 en 2005.

VerdenkingenOver deze geldstroom is de afgelopen jaren veel te doen geweest en het leidde eerder al tot verdenkingen aan het adres van 'Der Kaiser'. Uit een rapport dat begin maart verscheen bleek dat er destijds verschillende dubieuze betalingen zijn gedaan via rekeningen van Beckenbauer, Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus en een Zwitsers advocatenkantoor.

Na diverse transacties was 10 miljoen Zwitserse frank (destijds 6,7 miljoen euro) overgemaakt naar een bedrijf in Qatar. Eigenaar van dat bedrijf was Mohamed Bin Hammam, een voormalig vicevoorzitter van de FIFA die levenslang is geschorst wegens omkoping. Het rapport kon niet aantonen dat met de verdachte betalingen stemmen waren gekocht om het WK binnen te halen.

Beckenbauer heeft tot nog toe altijd ontkend dat hij onrechtmatige handelingen heeft verricht in de periode dat hij het WK voor Duitsland moest binnenhalen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee