Erfgenamen niet zomaar meer opgezadeld met schuld

© ANP

Voortaan kunnen nabestaanden niet langer onverwacht geconfronteerd worden met een schuld uit een erfenis. Een nieuwe wet biedt bescherming aan erfgenamen.

AD

Alsof een dierbare verliezen al niet erg genoeg is. Te veel nabestaanden kwamen afgelopen jaren voor een pijnlijke verrassing te staan nadat een vriend of familielid was overleden. Het huis van opa moest toch leeg, dus het kon vast geen kwaad om die mooie ingelijste foto van oma op het dressoir vast mee te nemen. Vaak wisten deze nabestaanden niet dat zij met die simpele handeling de erfenis aanvaardden. Als later bleek dat opa aanzienlijke schulden had, konden zij daar niet meer vanaf. Het gevolg: onder de streep bleef er niks meer over. En wie echt pech had schoot er met zijn privévermogen bij in. Aan die onherroepelijke, zuivere aanvaarding van een erfenis heeft minister Ard van der Steur nu een einde gemaakt. De wet is zo aangepast dat pas als spullen uit een huis van de erflater verkocht worden, de erfgenaam de gehele erfenis juridisch aanvaardt.

ConsequentiesMaar een flat van een overledene vast leeghalen omdat de huur aan het eind van de maand toch ophoudt, heeft niet langer vergaande consequenties. De wet werd voor de zomer aangenomen en is vandaag in gegaan. Van der Steur heeft niet gekozen voor een andere mogelijkheid, waarbij alle erfenissen voortaan voorwaardelijk worden aanvaard. Deze al bestaande vorm, de zogeheten beneficiaire aanvaarding, houdt in dat een erfgenaam niet met zijn privévermogen aansprakelijk kan worden gesteld voor een schuld uit een erfenis. Bovendien loopt een benificiaire aanvaarding altijd via de kantonrechter en kan de erfgenaam pas over de erfenis beschikken als alle schulden uit de nalatenschap zijn voldaan. OverbelastVan der Steur stelt dat erfgenamen hierdoor onnodig op kosten worden gejaagd, omdat er griffierechten verschuldigd zijn. Ook vreest hij dat rechters overbelast raken. In de nieuwe wet is ook geregeld dat erfgenamen na zuivere aanvaarding niet langer aansprakelijk kunnen worden gesteld voor onverwachte schulden. Daarbij valt te denken aan de situatie dat pas na het overlijden van de erflater duidelijk wordt dat hij tijdens zijn leven een onrechtmatige daad heeft gepleegd en schadeplichtig is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee