Ouders stellen staat aansprakelijk voor vaccinatieschade

© ANP

De Nederlandse staat wordt aansprakelijk gesteld door de ouders van veertien kinderen die ziek zijn geworden door een inenting tegen de Mexicaanse griep. Na hun inenting in 2009 hebben de kinderen narcolepsie ontwikkeld, een ernstige slaapziekte. Dat bevestigt letselschade advocaat John Beer.

AD

Volgens de advocaat wijst internationaal onderzoek uit dat er een verband is tussen het middel Pandemrix ennarcolepsie. Mensen die lijden aan de zeldzame ziekte vallen spontaan in slaap en kunnen last hebben van spierslapte. Het is de eerste keer dat de staat verantwoordelijk wordt gesteld voor vaccinatieschade.Volgens Bijwerkingeninstituut Lareb zijn er momenteel 29 meldingen van narcolepsie na de inenting. ,,Wij zijn er echt van overtuigd dat dit zeer ernstig is en dat het zeer ernstige ingrijpende gevolgen heeft voor een heel mensenleven", zei Beer tegen Eenvandaag. ,,Op alle fronten eigenlijk worden die kinderen benadeeld, dat mag de overheid zich wel aanrekenen."In Zweden, Finland en Noorwegen worden ouders van kinderen met de problematiek gecompenseerd. In Nederland nog niet. Beer is hoopvol dat de Nederlandse overheid over zal gaan tot een schadevergoeding. ,,Er is sprake van ernstige schade. Dan kun je de mensen niet met een schijntje afschepen", aldus de advocaat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee