Evacuaties na aardbeving Nieuw-Zeeland

© Het Belang van Limburg

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben vrijdagmorgen (lokale tijd) besloten bewoners van de kuststrook in het noordoosten van het noordelijke eiland te evacueren. Eerder op de dag waren zij opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.1.

ANP

Het epicentrum lag volgens het Amerikaans geologisch onderzoeksinstituut USGS ruim 150 kilometer van Gisborne in zee op een diepte van zo'n 30 kilometer. De experts zagen aanvankelijk geen reden voor een tsunamialarm maar uit voorzorg besloot de overheid later toch de mensen die het meeste gevaar lopen een veilig heenkomen te laten zoeken.

Er werden er nog een aantal flinke naschokken gevoeld. Daarvoor was gewaarschuwd. Inwoners van de streek rond Hicks Bay op het noordelijk eiland twitterden in eerste instantie alleen dat ze wakker waren geschud. Meldingen over slachtoffers of ingestorte panden waren er niet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee