In de geest van Coerver op weg naar de top

Print
In de geest van Coerver op weg naar de top

Afbeelding: Reuters

Limburger Pepijn Lijnders (33) maakt in hoog tempo naam in de internationale trainerswereld. Over ontroerende passie en ongebreidelde ambitie. „Uiteindelijk wil ik hoofdtrainer worden.”

Tientallen supporters verzamelen zich bij de uitgang van trainingscomplex Melwood in Liverpool. Als de hekken opengaan en er een exclusieve spelersauto door de poort komt rijden klonteren ze samen, in de hoop dat de bestuurder bereid is vanuit zijn autoraam een handtekening te zetten of even in de telefooncamera te kijken voor een selfie.

Melwood
Het is voor de supporters een van de weinige mogelijkheden om een glimp van de spelers op te vangen. Melwood is aan vier kanten ommuurd, als ware het Colditz. Soms klimmen supporters op de stenen muurtjes die het trottoir scheiden van de voortuintjes van de nabijgelegen huizen, om zo toch nog enkele vedetten te kunnen zien trainen. Anderen staan op klapstoeltjes, die ze zojuist uit de achterbak van hun geparkeerde auto hebben getild. 

Dit fort is enkele dagen per week het werkterrein van Pepijn Lijnders. Na vijf jaar de PSV-jeugd te hebben getraind en zeven jaar werkzaam te zijn geweest in de opleiding van FC Porto, maakt hij nu deel uit van de omvangrijke trainersstaf van Liverpool FC, die sinds vorig jaar onder leiding staat van de charismatische Duitser Jürgen Klopp. „We werken heel nauw samen”, vertelt Lijnders. „Jürgen is uiteraard de hoofdtrainer en ik ben als first team development coach de, zeg maar, leidinggevende op het veld; ik leg de trainingsvormen uit op het bord, communiceer met de spelers, doe de warming-up voor de wedstrijd en zorg dat alles duidelijk is. In totaal zijn we met z’n vijven in de trainersstaf.” 

Grote stappen
Lijnders heeft op 33-jarige leeftijd zijn sporen in de trainerswereld al verdiend en maakte ook bij Liverpool in korte tijd grote stappen. Hij kwam binnen als trainer van de onder 16, maar werd door manager Brendan Rodgers als assistentcoach naar de eerste selectie gehaald. Daarmee kreeg hij zelfs de voorkeur boven oud-topvedette Steven Gerrard, die daar in zijn boek My Story kort op terugkomt. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.