'Kris en Lisanne maakten SOS-teken met wc-papier'

Print
'Kris en Lisanne maakten SOS-teken met wc-papier'

Sportschool LifeCity in Amersfoort was in mei 2014 een nacht lang open ter herdenking van Lisanne en Kris. Afbeelding: ANP

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Jeremy Kryt verbleef vier weken in Panama om het verhaal te ontrafelen achter de tragische dood van Kris en Lisanne. Hij bracht onbekende feiten aan het licht, maar vond geen aanwijzing voor een misdrijf.

Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) uit Amersfoort verdwenen op 1 april 2014 tijdens een werkvakantie in Panama. Ze keerden niet terug van een wandeling in  de omgeving van de plaats Boquete, zo'n 300 kilometer van de hoofdstad. Reddingswerkers zochten in de weken na hun verdwijning vergeefs naar sporen van de jonge vrouwen. Pas anderhalve maand later, op 14 juni, werd een rugzak gevonden met spullen van de twee Amersfoortse studenten. 

Speculaties
De vondst van de rugzak met telefoon en fotocamera leidde tot speculaties over de omstandigheden waaronder de vriendinnen verdwenen. Deskundigen hielden het erop dat Kris en Lisanne verdwaalden in de Panamese jungle en daarbij wellicht gewond raakten. Anderen sloten een ontvoering of beroving met fatale afloop niet uit. 

Nadat niet veel later botresten werden gevonden van de twee jonge vrouwen, sloot de Panamese justitie het onderzoek met de conclusie dat de jonge vrouwen vrijwel zeker waren verongelukt. Een forensisch team uit Nederland kwam later tot dezelfde conclusie.

Camerabeelden
Al die tijd knaagde de zaak aan de Amerikaanse onderzoeksjournalist Jeremy Kryt. Hij reisde meerdere keren naar Panama, verbleef vier weken in Boquete, en schreef voor de onlinekrant The Daily ­Beast een drieluik met een uitvoerige reconstructie. Kryt ontdekte onder meer dat Kris en Lisanne met wc-papier een SOS-teken maakten op een rotsblok en hij zag de laatste camerabeelden.