'Turks-Nederlandse juriste drijvende kracht achter hetze Gulënscholen'

Print
'Turks-Nederlandse juriste drijvende kracht achter hetze Gulënscholen'

Afbeelding: ANP

Een Turks-Nederlands juriste blijkt de drijvende kracht achter de uittocht van personeel en scholieren bij Gulënscholen in Amsterdam en Zaandam te zijn. De vrouw van begin 30 - die zelf geen kinderen op de scholen heeft - stelde zich bij de laatste parlementsverkiezingen in Turkije kandidaat namens Erdogan's AK-partij, zo meldt de Volkskrant.

'Half augustus stuurde Ince als voorzitter van de actiegroep Veilig naar school een lijst van 109 scholieren van De Witte Tulp, een aan Gülen gelieerde basisschool in Amsterdam-West, naar de gemeente', valt te lezen in de krant. Op de lijst zouden kinderen staan uit 'vaderlandslievende gezinnen die na de vakantie niet meer willen terugkeren op de school'.

De gemeente deed weinig met de lijst omdat het verwijderen van kinderen een verantwoordelijkheid is van de ouders, aldus de Volkskrant.

Gulënscholen
De situatie in Turkije zorgt ervoor dat veel ouders hun kinderen van vermeende Gulënscholen halen. Dat gebeurde in Amsterdam en Zaandam. Bij de scholen staat extra beveiliging. Gisteren werd bekend dat een zogenaamde lijst van Gulënkinderen - die volgens D66 rondgaat in de hoofdstad - niet bestaat.