Limburg profiteert: hoge toeslag voor gasverbruik geschrapt

Print
Limburg profiteert: hoge toeslag voor gasverbruik geschrapt

Afbeelding: ANP

Energiebedrijven schrappen de hoge toeslag die inwoners van Limburg, Brabant en Zeeland voor hun gasverbruik moeten betalen. Zij betalen nu drie tientjes meer dan huishoudens in bijvoorbeeld Groningen, blijkt uit een inventarisatie van energievergelijker Gaslicht.com.

Vrijwel geen Nederlander die het weet, maar gezinnen in zuidelijke provincies betalen al jaren enkele tientjes opslag meer voor hun gasverbruik dan huishoudens in het noorden van het land.

De tarieven zijn namelijk deels afhankelijk van iemands woonregio. Hoe verder van de gasbel in het Groningse Slochteren hoe hoger de toeslag. Het gas moet immers uit Groningen getransporteerd worden.

Steeds meer energieleveranciers schrappen nu de hogere toeslag, constateertGaslicht.com, de grootste energievergelijker van ons land. In plaats daarvan kiezen ze voor één standaardtoeslag voor heel Nederland. Toeslag

Bekende namen
Inmiddels hebben al 8 van de 26 energiebedrijven voor één en dezelfde toeslag gekozen, waaronder bekende namen als Greenchoice, Energiedirect.nl en Delta. Ook EnergieFlex, Fenor, Robin Energie, HVC en Leon kennen inmiddels een standaardtoeslag voor het gehele land. Dankzij de wijziging gaan inwoners in met name het zuiden van het land minder betalen en Nederlanders in het hoge Noorden juist iets meer.

Ter vergelijking: inwoners van Groningen en Friesland betalen nu gemiddeld 24 euro per jaar toeslag op hun gasverbruik, Drenten één euro meer. 250 kilometer verder zijn Zeeuwen 54 euro per jaar kwijt, ofwel drie tientjes meer. In Brabant varieert de prijs tussen de 39 en 44 euro, in Limburg is de jaarlijkse toeslag 44 euro. In Gelderland en delen van de Randstad ligt de toeslag met 31 euro nog relatief laag. 

De bedragen betreffen overigens gemiddelden; sommige leveranciers vragen tot wel 50 euro meer aan Nederlanders in het zuiden van het land.Ondoorzichtig

Scherpere tarieven
Ben Woldring, oprichter en eigenaar van Gaslicht.com, noem de variabele regiotoeslagen 'ondoorzichtig en niet meer van deze tijd.'

De Groninger adviseert mensen desalniettemin om niet louter op basis van de goedkope gasregiotoeslag voor een energiebedrijf te kiezen. ,,Een gasleverancier met een hoge toeslag kan via scherpere tarieven of een welkomst bonus immers toch goedkoper zijn", aldus Woldring.